Uwaga! Salmonella w mielonej papryce! Tej przyprawy nie wolno jeść

2020-08-12 10:56 Sylwia Indycka-Rosół
Uwaga! Salmonella w mielonej papryce! Tej przyprawy nie wolno jeść
Autor: Pixabay

GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczęce słodkiej mielonej papryki. Wykryto w niej bakterie Salmonella. Spożycie tej przyprawy może wywołać zatrucie pokarmowe.

Papryka słodka mielona z Salmonellą

GIS postanowił wycofać jedną partie produktu pn. Papryka słodka mielona, 20 g, ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella. Nieprawidłowści wykryto w czasie kontroli urzędowej w zakładzie produkcyjnym CARUM Sp. J. Nakterie znaleziono w dwóch z pięciu próbek papryki w opakowaniach 20 g i w jednej z pięciu próbek w opakowaniu 25 g.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt – Papryka słodka mielona. Masa netto 20g

Najlepiej spożyć przed końcem:/ Nr partii: 10 2021/1143

Kraj pochodzenia: HISZPANIA

Producent: CARUM Sp. J. ul. Ogrodowa 42, 42-231 Cykarzew Północny

Mielona papryka wycofana z obrotu
Autor: GIS

Papryka z Salmonellą: Nie wolno jej jeść!

Zakażonej papryki nie wolno jeść, szczególnie bez obróbki cieplnej:

"Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka zanieczyszczonej żywności wywołać zatrucie pokarmowe" - wyjaśnia GIS.

Osoby, które jadły wskazany produkt i mają objawy choroby powinny skontaktować się z lekarzem.

Posłuchaj o ziołach, które sprawia, że włosy będą mocne i lśniące. To materiał z cyklu DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami.
Próbował przejechać policjanta

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.