Papryka słodka mielona z Salmonellą
GIS postanowił wycofać jedną partie produktu pn. Papryka słodka mielona, 20 g, ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella. Nieprawidłowści wykryto w czasie kontroli urzędowej w zakładzie produkcyjnym CARUM Sp. J. Nakterie znaleziono w dwóch z pięciu próbek papryki w opakowaniach 20 g i w jednej z pięciu próbek w opakowaniu 25 g.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – Papryka słodka mielona. Masa netto 20g
Najlepiej spożyć przed końcem:/ Nr partii: 10 2021/1143
Kraj pochodzenia: HISZPANIA
Producent: CARUM Sp. J. ul. Ogrodowa 42, 42-231 Cykarzew Północny
Polecany artykuł:
Papryka z Salmonellą: Nie wolno jej jeść!
Zakażonej papryki nie wolno jeść, szczególnie bez obróbki cieplnej:
"Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka zanieczyszczonej żywności wywołać zatrucie pokarmowe" - wyjaśnia GIS.
Osoby, które jadły wskazany produkt i mają objawy choroby powinny skontaktować się z lekarzem.