„Świńska wesz” jest wszędzie
Szczwół plamisty występuje na terenie całego kraju. Rośnie w ogrodach, przy drogach, na łąkach, w rowach i na brzegach lasu. Można natknąć się na nią wielokrotnie podczas jednego spaceru. „Świńska wesz”, bo tak między innymi nazywany jest szczwół plamisty wraz z inną rośliną – szalejem jadowitym, stanowią najbardziej trujące rośliny z rodziny selerowatych. Co gorsze, już niedługo zacznie być niebezpieczna, bo jej korzenie są najbardziej trujące wczesną wiosną. Latem bardziej toksyczny jest pęd nadziemny, czyli to z czym możemy się spotkać w czasie spaceru.
ZOBACZ: Jadowite pająki, które można spotkać w Polsce
Dlaczego szczwół plamisty jest niebezpieczny?
W odróżnieniu od innej popularnej w Polsce, pospolitej, trującej i niebezpiecznej rośliny kwitnącej na terenie kraju – barszczu sosnowskiego, to szczwół plamisty nie zagraża nam samą obecność. Jednak dotykając go, warto pamiętać o umyciu rąk.
Największe niebezpieczeństwo stwarza zjedzony, a oto nie trudno. „Świńska wesz” jest podobny do pietruszki i pasternaku. Różnicę wyczują prawdziwy znawcy, który odczują wyraźnie inny zapach. Dla niewprawionych nosów, może stanowić śmiertelne zagrożenie. Aby zatruć się tą niebezpieczną rośliną nie trzeba dużo. Dawka śmiertelna dla koni wynosi około 2 kilogramów.
Jakie objawy zatrucia szczwołem plamistym?
Jeżeli obawiasz się o to, że zjadłeś szczwół plamisty musisz zwrócić się po pomoc lekarską i obserwować objawy. Do nich nalezą:
- osłabienie
- utrata wrażliwości na bodźce
- skurcze i drżenie mięśni
- obniżenie temperatury ciała
W końcowym etapie zatrucia szczwołem plamistym następuje porażenie i śmierć z objawami uduszenia.