Blaszkowe grzyby jadalne w Polsce
Wśród wielu mitów o grzybach trujących i jadalnych panuje też ten, mówiący, że te mające blaszki pod kapeluszem nie nadają się do spożycia. Nie jest to prawda. Choć wiele grzybów trujących rzeczywiście posiada taką budowę, nie zawsze świadczy ona o tym, że dany gatunek jest niejadalny. Istnieje kilka rodzajów jadalnych, które pod kapeluszami mają blaszki. W tym momencie większość z Was na myśl na pewno przyszły kurki. I macie rację. Są one najlepszym przykładem, który obala blaszkowy mit. Równocześnie pieprzniki jadalne nie są jedynymi grzybami blaszkowymi, które można spożywać bez obawy o swoje zdrowie.
Postanowiliśmy przygotować dla was galerię z gatunkami grzybów z blaszkami pod kapeluszem, które są jadalne. Znajdziecie w niej aż 7 przykładów. Wszystkie są nie tylko jadalne, ale i pyszne po przygotowaniu. Na liście znalazł się m.in. gatunek uważany za jeden ze smaczniejszych w Polsce!
Mity o grzybach trujących
W tym miejscu warto także wspomnieć o kilku popularnych mitach, które dotyczą grzybów i samego grzybobrania. Może to ustrzec przed popełnieniem fatalnej w skutkach pomyłki!
Pisaliśmy już, że nie wszystkie trujące grzyby posiadają blaszki pod kapeluszami. Podobnie nie wszystkie grzyby mające pod nimi rurki będą jadalne.
Nie rozpoznawaj grzybów trujących po smaku. Nie wszystkie z nich są gorzkie i niesmaczne.
Poddanie grzybów obróbce termicznej bynajmniej nie sprawia, że tracą one swoje trujące właściwości.
Nie jest także prawdą, że w przypadku zatrucia grzybami, najlepiej jest pić mleko albo alkohol. Obie substancje będą jedynie przyśpieszać wchłanianie toksyn z grzybów!
Mitem jest także to, że zwierzęta nie żerują na trujących grzybach.
Blaszkowe grzyby jadalne
Zobacz naszą galerię!
Polecany artykuł: