Te warzywa mogą być dla nas szkodliwe
Lubimy warzywa i bardzo często je jemy. Przynajmniej większość z nas. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, czy niektóre z nich mogą okazać się trujące? Czy naprawdę tak popularne warzywa jak pomidory i ziemniaki mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia? Odniosła się do tego dietetyczka Paulina Ihnatowicz, która w programie „Dzień Dobry TVN” opowiedziała o niebezpieczeństwach, jakie mogą nieść za sobą pewne rośliny. Jak się okazuje, nawet zdrowe rzeczy w pewnych przypadkach okazują się trujące.
Kiedy ostatnio jedliście pomidory i ziemniaki? Przypuszczamy, że całkiem niedawno. To bardzo popularne warzywa. Smaczne i zarazem zdrowe, ale mogą być też trujące. Ziemniaki zawierają solaninę, będącą substancją toksyczną. Najbardziej niebezpieczna jest ta znajdująca się w zielonych elementach ziemniaka. Stąd tak ważne jest szczegółowe obieranie przed spożyciem.
Podobnie sprawa wygląda w przypadku pomidorów. Zielone pomidory mają w sobie niebezpieczną tomatynę. Ona także może wywołać kłopoty żołądkowe. Dlatego należy pamiętać, żeby przed jedzeniem podgrzać warzywo.
Polecany artykuł:
Jakich warzyw unikać, aby się nie zatruć?
W popularnych warzywniakach spotkamy także inne rośliny, które w pewnych przypadkach mogą nam zaszkodzić. To na przykład morele i brzoskwinie, a konkretnie ich pestki. Zawierają one amigdalinę, powodującą zatrucie. W dużych ilościach może być nawet śmiertelna. Jej źródłem są też orzechy makadamia. Z kolei w kwiatach pietruszki znajduje się apiol. Ten natomiast może mieć negatywny wpływ na układ rozrodczy.
Jest kilka ważnych zasad, które mogą uchronić nas przed poważnym w konsekwencjach zatruciem. Przede wszystkim nie powinniśmy jeść zielonych warzyw, a także tych, które nawet w jednej części są zgniłe. Do jedzenia nie nadają się także kwiaty pietruszki. Uważajmy na pestki morel i brzoskwiń, ale także innych warzyw.
ZOBACZ: 5 MITÓ O OPIECE NAD ZWIERZAKAMI, W KTÓRE ICH OPIEKUNOWIE POWINNI PRZESTAĆ WIERZYĆ W 2024 ROKU