To jedna z najzdrowszych roślin w Polsce. Już niedługo rozpocznie się sezon!

i

Autor: Julo - Praca własna, Domena publiczna, https://commons.wikimedia.org

Wydarzenia

To jedna z najzdrowszych roślin w Polsce. Sezon na jej zbieranie już trwa!

2024-05-05 7:22

Trwa już sezon na zbieranie jednej z najzdrowszych roślin w Polsce. Rośnie od początku marca do maja, więc miłośnicy tej rośliny muszą spieszyć się ze zbiorami. Warto jednak uważać, bo delikatna pomyłka może kosztować zdrowie. Ta roślina do przypomina inne trujące odmiany, które należy unikać szerokim łukiem.

Czosnek niedźwiedzi – uważaj przy zbiorach

Czosnek niedźwiedzi, bo o tej roślinie mowa, to jedna z najzdrowszych roślin rosnących na terenie Polski. Jest znakomitym dodatkiem do dań. Ma również właściwości, które pomogą z problemami zdrowotnymi. Czosnek niedźwiedzi rośnie od marca do końca maja więc czas na zbiory jest niedługi. Przy nich należy być bardzo uważnym, bo łatwo się pomylić. Młode liście czosnku niedźwiedziego są bardzo podobne do zimowitów jesiennych i konwalii. Obydwie rośliny są bardzo trujące dla człowieka!

ZOBACZ: Te rośliny posadź w ogrodzie. Kleszcze i insekty uciekną natychmiast

Czosnek niedźwiedzi – jedna z najzdrowszych roślin w Polsce

Czosnek niedźwiedzi pomoże z problemami zdrowotnymi. Jego walory zdrowotne są znane ludzkości tak długo, jak sama roślina. Od razu zauważono, że spożywanie czosnku niedźwiedziego wspomaga krążenie. Jest o wiele łagodniejszy dla wątroby niż zwykły czosnek, zawiera witaminy A, B i C, wzmacnia układ odpornościowy i ma właściwości bakteriobójcze oraz wirusobójcze. Co więcej, czosnek niedźwiedzi jest najbogatszą w związki siarki rośliną na terenie Europy. Co za tym idzie, doskonale oczyszcza organizm z toksyn.

Czosnek niedźwiedzi – jak go przygotować?

Czosnek niedźwiedzi ma wiele pozytywnych właściwości, ale trzeba wiedzieć, jak z nich skorzystać. Należy stosować tylko świeże liście. Po ugotowaniu tracą one smak, więc podając je z daniem, najlepiej dodać go na samym końcu. Jeżeli czosnek niedźwiedzi stosujemy w kuchni, to warto też wiedzieć, że posiekany i zamrożony nie traci swoich walorów i aromatu.

Listen on Spreaker.