Rybne dania nie są dla wszystkich
Dania z ryb są bardzo popularne w Święta Bożego Narodzenia. Śledzie, tradycyjny karp, czy sałatki śledziowe z pewnością stanął na naszych świątecznych stołach. Niektórzy będą musieli obejść się smakiem, bo zjedzenie takiej potrawy może zakończyć się naprawdę groźnymi powikłaniami. Z dala od ryb powinny trzymać się osoby, które wiedzą o swoim uczuleniu. Ale jak się okazuje, nie tylko oni muszą bacznie przyglądać się, co jedzą w te święta.
Jakie objawy mogą wystąpić po zjedzeniu ryb?
Nawet chwilę po zjedzeniu ryby mogą wystąpić pierwsze objawy. Alergicy mogą uskarżać się na pokrzywkę lub wysypkę skórną, nudności, skurcze żołądka, niestrawność, a nawet wymioty i biegunkę. Te osoby zauważają, że dzieje się coś niedobrego, bo niemalże od razu mogą zauważyć u siebie zatkany nos, ból głowy, wzmożone dolegliwości związane z astmą.
Kto nie powinien jeść ryb?
Oprócz alergików na ryby powinno uważać wiele osób z różnymi schorzeniami. Zobaczcie, kto nie może jeść ryb i jakie dania mogą im zaszkodzić: