Jak sprawdzić, czy warzywa i owoce są skażone pestycydami?
Istotne w tej kwestii mogą okazać się małe naklejki, które znajdziemy na owocach i warzywach oferowanych przez markety. Na naklejce umieszczony jest kod kreskowy, a także specjalny numer PLU (Price Look-up). To oznakowanie produktów jest stosowane już dosyć długo, bo od 1990 roku. Jeżeli prawidłowo będziemy interpretować umieszczone tam informacje, dowiemy się naprawdę sporo o jakości owoców i warzyw, które kupujemy. Będziemy wiedzieli m.in. o pochodzeniu, a także metodach uprawy. Wiecie, jak sprawdzić, czy produkty są zdrowe?
Kluczowe będą tutaj trzy kody, które sporo nam powiedzą. A co konkretnie?
- Czterocyfrowy kod rozpoczynający się od cyfry 3 lub 4 mówi nam, że żywność wyprodukowana została w sposób konwencjonalny, użyto dużej ilości nawozów sztucznych i pestydyców.
- Pięciocyfrowy kod rozpoczynający się od cyfry 8 mówi nam, że żywność była modyfikowana genetycznie. Zazwyczaj spotkamy go na takich owocach jak mandarynki czy banany.
- Pięciocyfrowy kod rozpoczynający się od cyfry 9 mówi nam, że produkty zostały wyprodukowane bez użycia pestycydów oraz pochodzą z ekologicznych upraw.
Jak umyć owoce i warzywa z marketów?
Wszyscy wiemy, że środki chemiczne i sztuczne nawozy nie wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Wszyscy chcielibyśmy jeść jedynie ekologiczne warzywa i owoce, ale wiadomo, że nie zawsze jest to możliwe. Jak zatem powinniśmy postępować, aby zmniejszyć ryzyko szkodliwych substancji?
- Owoce i warzywa kupione w marketach musimy dokładnie umyć. Nawet te, które przed zjedzeniem obieramy ze skóry.
- Czasami zwykłe opłukanie wodą może okazać się niewystarczające. Warto skorzystać z naturalnego preparatu myjącego, który kupimy w sklepie, lub też samodzielnie przygotować go na bazie kwasku cytrynowego lub octu.
ZOBACZ: KĄPIELISKA NA PODKARPACIU. ZNAMY TERMINY OTWARCIA POPULARNYCH AKWENÓW