Spis treści
Zakażenie salomenllą w Rzeszuff
Łącznie kilkadziesiąt osób narażonych było na zakażenie salmonellą w weekend 27-28 maja w restauracji Rzeszuff. Wówczas do sosu holenderskiego trafiły jaka z bakterią. U 36 osób wystąpiły objawy chorobowe, a u 13 osób stwierdzono obecność bakterii salmonella enteritidis. Także u osób z personelu restauracji.
Rzeszuff wznawia działalność. Padła data
Jako współzałożycielowi kawiarni „rzeszuff” jest mi przykro, że w naszym lokalu doszło do tego zdarzenia. Wiemy i rozumiemy, jak trudny to był czas dla części naszych klientów. Jesteśmy z nimi w kontakcie. Z informacji, które posiadamy i stale aktualizujemy wynika, że obecnie zdecydowana większość z nich czuje się dobrze – czytamy w oświadczeniu.
Jak dodaje, w lokalu zakończyła się kontrola przeprowadzona przez Sanepid. - Z informacji jakie otrzymaliśmy po kontroli, bakterie najprawdopodobniej znajdowały się w jajkach, które zamówiliśmy i wykorzystaliśmy do produkcji sosu holenderskiego. Jednocześnie wyniki kontroli przeprowadzonej przez Sanepid potwierdziły, iż w naszej kawiarni zachowywane są procedury i zasady bezpieczeństwa sanitarnego. Potwierdziły również, że producent okazał certyfikat bezpieczeństwa obejmujący dostarczane do naszego lokalu jajka – czytamy. Padła data ponownego otwarcia Rzeszuff.
W końcu podsumowując, na bazie wyników szczegółowej kontroli oraz pozytywnej decyzji Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie, podjęliśmy decyzję o ponownym uruchomieniu kawiarni jutro tj. w środę 14.06. Zapewniam że zarówno ja, jak też cała załoga będziemy jeszcze mocniej skoncentrowani na bezpieczeństwie naszych Gości – napisano.
ZOBACZ: Grzyby wielkości dłoni. Takie zbiory tylko na Podkarpaciu!
Polecany artykuł: