smardz jadalny

i

Autor: Wikipedia Quiz o gatunkach grzybów

WIADOMOŚCI

Rusza sezon na wyjątkowe grzyby. Nawet kilkaset złotych za kilogram

2025-03-17 14:55

Wiosną do lasu warto iść nie tylko na spacer, ale i na grzybobranie. Właśnie teraz rozpoczyna się sezon na wyjątkowo cenne grzyby. Warto je zbierać nie tylko po to, aby sporządzić z nich kulinarne rarytasy. Kilogram tych grzybów może kosztować nawet kilkaset złotych! Ale czy wiosenny spacer po lesie można traktować jako okazję na zarobek? Czy zbieranie smardzy w Polsce jest legalne?

Czy można zbierać smardze?

Grzybobranie kojarzy nam się z jesienią, gdy przeważają deszczowe dni, a temperatury są jeszcze wysokie. Wówczas panują idealne warunki dla grzybów. Nie oznacza to jednak, że na grzybobranie nie można udać się wiosną. Wręcz przeciwnie, właśnie teraz rusza sezon na wyjątkowe grzyby. Mowa o smardzach. Są to powszechnie mało znane grzyby, jednak uznawane za rarytas.

W Polsce występują trzy gatunki smardzów, tj. smardz jadalny, stożkowaty oraz półwolny. Ponadto natrafić można jeszcze dwa gatunki bardzo blisko z nimi spokrewnione naparstniczki – czeską i stożkowatą – informują Lasy Państwowe.

Warto jednak pamiętać, że wszystkie te grzyby, poza smardzem jadalnym, znajdują się pod prawną ochroną i nie wolno ich pozyskiwać. Zwykłe smardze można jednak zbierać, gdy te urosną np. na naszym ogrodzie lub w uprawach. Naturalnie występujące okazy w polskich lasach są pod częściową ochroną i zbieranie grzybów właśnie z takich miejsc, może grozić wysokim mandatem.

ZOBACZ: Leśne grzyby, które możesz wyhodować w swoim ogrodzie

Jak rozpoznać smardze?

Lasy Państwowe informują, że smardz to grzyb o wyjątkowym wyglądzie, charakteryzujący się owalną lub stożkowatą główką o nieregularnych wgłębieniach, zwanych alweolami.

Główka może osiągać wysokość od 3 do 10 cm i średnicę od 3 do 7 cm, przyjmując barwy od beżowej do prawie czarnej – dodają leśnicy.

Warto też wiedzieć, że trzon smardza jest krótszy od główki, osiągając długość od 2 do 6 cm i średnicę od 2 do 4 cm.

Gatunek ten posiada pusty środek i chropowatą lub ziarnistą powierzchnię, w kolorze od kremowego do białawego. Miąższ smardza jest białawy, kruchy o  woskowatej konsystencji, smak łagodny, a zapach korzenny – dodają leśnicy.

Gdzie zbierać smardze?

Leśnicy zdradzają także gdzie szukać smardzów?

Smardze lubią lekko zacienione lasy i zagajniki liściaste, ale często też potrafią zaowocować np. gdzieś pod płotem lub przy ścieżce, bowiem ich grzybnia rozkłada martwą substancję organiczną, tak jak np. pieczarki – czytamy.

Źródło: Nadleśnictwo Browsk, Lasy Państwowe 

Najstarszy park miejski w Bydgoszczy zostanie odnowiony