Jajka są ważnym elementem naszej diety, które dostarczają nam wielu ważnych składników odżywczych. Są bogate w białko, witaminę B12, witaminę D czy w ważną dla naszego mózgu cholinę. Regularne jedzenie jajek to sposób na dostarczenie organizmowi zdrowych tłuszczów, w tym omega-3, które dbają o serce. Żeby jednak czerpać z jajek wszystko, co najlepsze, warto wiedzieć, jak je przechowywać.
Jak najlepiej przechowywać jajka?
Zaraz po zakupie jajek, większość z nas wkłada je w specjalne miejsce na drzwiach lodówki. Mimo że producenci sprzętu specjalnie stworzyli to miejsce właśnie na jajka, to okazuje się, że nie jest to dobre rozwiązanie. Dlaczego? Drzwi lodówki są stale otwierane, co powoduje ciągłe zmiany temperatury, a to skraca świeżość jajek i sprzyja rozwojowi bakterii.
Jaka jest najlepsza odpowiedzieć na to, gdzie trzymać jajka? W środkowej części lodówki, przy ściance, gdzie temperatura jest najniższa i najbardziej stabilna.
Na drzwiach lodówki trzymaj inne produkty
Na drzwiach lodówki mogą znaleźć się inne produkty, którym stałe wahanie temperatury nie zaszkodzi. W zależności od posiadanej przestrzeni na drzwiach mogą znaleźć się między innymi napoje, soki czy sosy. To idealne miejsce dla artykułów spożywczych, które nie psują się szybko.
ZOBACZ: To najdziwniejsze pizze na świecie. W tych krajach mają wyobraźnię