W Islandii można spróbować pizzy z dodatkiem hákarl, czyli sfermentowanego mięsa rekina, które jest lokalnym przysmakiem. ny, ale ciekawy smak.
więcej...
foto: Pexels.com/Canva.com
Pizza z jagodami i białą czekoladą (Brazylia)
Ten słodki wariant to przykład deserowej pizzy, popularnej w niektórych częściach Brazylii. Połączenie owoców, białej czekolady i ciasta daje niecodzienny, ale ciekawy smak.
więcej...
foto: Pexels.com/Canva.com
Pizza z pyłkiem kwiatowym (Francja)
We Francji niektóre wykwintne pizzerie podają pizzę ozdobioną pyłkiem kwiatowym, który dodaje jej delikatnego aromatu i nietuzinkowego wyglądu.
więcej...
foto: Pexels.com/Canva.com
Pizza z cytryną i rukolą (Szwecja)
W Szwecji można spotkać pizzę z plasterkami cytryny, rukolą i innymi świeżymi dodatkami. Jest to lekka, odświeżająca wersja pizzy, idealna na lato.
więcej...
foto: Pexels.com/Canva.com
Pizza z kangurem i figami (Australia)
Australijskie restauracje oferują pizzę z mięsem kangura, często w połączeniu z figami lub pikantnymi przyprawami, co tworzy bardzo wyraziste połączenie smaków.
więcej...
foto: Pexels.com/Canva.com
Pizza z dżemem truskawkowym (Norwegia)
Norwegowie potrafią połączyć słodkie i słone smaki, serwując pizzę z dżemem truskawkowym i serem, co przypomina połączenie ciasta i kanapki.
więcej...
foto: Pexels.com/Canva.com
Pizza sushi (Japonia)
To kreatywna propozycja, w której zamiast tradycyjnego ciasta używa się sprasowanego ryżu, a dodatki inspirowane są składnikami sushi, jak surowa ryba, awokado czy nori. Popularna w Japonii i USA.
więcej...
foto: Pexels.com/Canva.com
Pizza z hamburgerem (USA)
W Stanach Zjednoczonych powstały pizzaburgery – pizza, która jest jednocześnie gigantycznym hamburgerem. Ma klasyczne składniki pizzy, ale jest podawana w formie złożonego placka przypominającego burgera.
więcej...
foto: Pexels.com/Canva.com
Pizza z indykiem na Święto Dziękczynienia (USA)
W okolicach Święta Dziękczynienia można znaleźć pizzę z dodatkami typowymi dla tego dnia: indykiem, żurawiną, sosem z pieczeni i puree ziemniaczanym.
więcej...
foto: Pexels.com/Canva.com
Pizza z popcornem (Kanada)
Niektóre kanadyjskie restauracje serwują pizzę z popcornem jako dodatkowym składnikiem. Popcorn bywa doprawiany solą lub karmelem, w zależności od wersji.
więcej...
foto: Pexels.com/Canva.com
Pizza z bananami i curry (Szwecja)
To kolejne szwedzkie zaskoczenie – banany na pizzy, w połączeniu z curry i serem, tworzą bardzo nietypowy, słodko-pikantny smak.
więcej...
foto: Pexels.com/Canva.com
Pizza z owocami morza na surowo (Italia – Crudo di Mare)
We Włoszech można spotkać pizzę podawaną z surowymi owocami morza, takimi jak ostrygi, krewetki czy przegrzebki. Składniki są układane na gorącym cieście tuż przed podaniem, aby zachować ich delikatność.
więcej...
foto: Pexels.com/Canva.com
Pizza z czekoladą i chili (Hiszpania)
W Hiszpanii popularne są eksperymenty z czekoladą i ostrą papryką, które razem tworzą intensywną mieszankę smaków na słodko-pikantnej pizzy.
więcej...
foto: Pexels.com/Canva.com
Pizza z czarnej fasoli i awokado (Meksyk)
W Meksyku można znaleźć pizze inspirowane kuchnią tex-mex, z dodatkiem czarnej fasoli, awokado, ostrych papryczek i kolendry.
więcej...
foto: Pexels.com/Canva.com
Pizza z krokodylem (Australia)
W Australii można znaleźć pizzę z mięsem krokodyla, a także innymi egzotycznymi składnikami, jak kangur czy emu.