Wycofany ser z Lidla: listeria i gronkowce
GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące produktu o nazwie "SER KORYCIŃSKI SWOJSKI, Ser dojrzewający z surowego, pełnego mleka krowiego”. Okazało się, że produkt jest niebezpieczny dla naszego zdrowia:
"W trakcie badań urzędowych przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność Listeria monocytogenes w 2 z 5 pobranych próbek, gronkowców koagulazo-dodatnich w 5 z 5 próbek oraz enterotoksyn gronkowcowych w 1 z 5 próbek produktu pn. ,,SER KORYCIŃSKI SWOJSKI Z ORZECHAMI WŁOSKIMI, Ser dojrzewający z surowego, pełnego mleka krowiego z orzechami włoskimi”, numer partii: 30.06.2020, termin przydatności do spożycia 30.07.2020" - wyjaśnia GIS.
Zjedzenie takich produktów może prowadzić do zatrucia pokarmowego. W efekcie urząd podjął decyzję nie tylko o wycofaniu badanych partii, ale szerszego asortymetu produktów od danego producenta.
Polecany artykuł:
Wycofany ser: Szczegóły
Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów:
Produkt: ,,SER KORYCIŃSKI SWOJSKI, Ser dojrzewający z surowego, pełnego mleka krowiego”, wszystkie rodzaje, z różnymi dodatkami
Producent: Zarzeccy Sp. z o.o. , 16-140 Korycin, Mielniki 19, Wet. Nr Ident. 20117216
Dystrybutor: Lidl sp. z o.o. sp. k., Jankowice, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne
Data produkcji: wszystkie przed dniem 30.06.20 i wszystkie z przedziału 13 – 21.07.2020
Data produkcji jest jednocześnie numerem partii
Należy spożyć do:
terminy wszystkie przed i włącznie z datą 30.07.2020
terminy wszystkie od 13.08.2020 do 21.08.2020
Ser z lisetrią i gronkowcami: Co dalej?
Producent podjął decyzję o wycofaniu wszystkich partii sera - także tych, w których wyniki badań były zadowalające. W sklepach pojawił się komunikat w tej sprawie. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sokółce przeprowadził kontrolę w zakładzie wraz
z pobieraniem próbek wymazów środowiskowych. Właściciel zakładu przeprowadził dezynfekcję pomieszczeń zakładowych.
Produkcję sera wznowiono i pobrano próbki do badań. Tym razem nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości.
Listerioza: Co to?
Listerioza jest szczególnie niebezpieczna dla kobietw ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt.
Listerioza: Jakie są objawy?
- U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
- U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
- U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
Listerioza: Leczenie
Listeriozę leczy się stosując antybiotykoterapię. Dlatego w przypadku wystąpienia objawów choroby typowych dla zatrucia pokarmowego, listeriozy po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Konsumenci powinni sprawdzić czy posiadają wskazane w komunikacie produkty. Należy je wyrzucić lub zwrócić do sklepu.