Drożeją produkty na wielkanocny stół na Podkarpaciu
Przygotowania do świąt wielkanocnych wiążą się z częstymi wizytami w marketach. Poznaliśmy ceny ze sklepów na terenie województwa podkarpackiego. Wiemy już, które najpotrzebniejsze produkty na wielkanocny stół podrożały, a które potaniały. Urząd Statystyczny w Rzeszowie przygotował porównanie cenowe wybranych produktów spożywczych. Wśród analizowanych znalazły się:
- jaja kurze,
- masło,
- kiełbasa wędzona,
- szynka wieprzowa,
- buraki,
- cebula,
- ziemniaki,
- marchew,
- chleb pszenno-żytni,
- mąka pszenna,
- cukier biały,
- ser twarogowy,
- mleko krowie.
CZYTAJ TAKŻE: Oto najtańsze sklepy w Polsce. Ekspertka zrobiła te same zakupy w różnych marketach
Królowie drożyzny na Podkarpaciu – lista
Wśród najmocniej taniejących produktów jest cukier biały (1 kilogram). W porównaniu rok do roku ten produkt potaniał o aż 25,3 proc. Spadły też ceny warzyw od 3,8 proc. do nawet 13,1 proc. w przypadku cebuli. Wśród wymienionych wyżej produktów – to tyle spadków cen. Pozostałe odnotowały wzrost. Jakie produkty można nazwać mianem „królów drożyzny”? Zobacz to w naszym zestawieniu:
Źródło danych: Urząd Statystyczny w Rzeszowie
