Koci lament, gałki z karpia, kutia – jeśli te nazwy na razie nic ci nie mówią, najwyższa pora nadrobić kulinarne zaległości. Mieszkańcy Podkarpacia znają je doskonale, są to bowiem tradycyjne potrawy, które Wigilią pojawiają się na stołach wielu domów.
Tradycyjne potrawy wigilijne z Podkarpacia
Podkarpacka kuchnia wigilijna słynie ze swojego bogatego jadłospisu. Królują w nim potrawy z kasz, ziemniaków, kapusty, grzybów i maku. Potrawy na wigilijnym stole potrafią czasem zaskoczyć - czasem swoją złożonością bądź prostotą, innym razem nietypowym połączeniem smaków. Jedno jest pewne - zawsze są one wyśmienite i pełne historii.
Oto kilka najciekawszych a równocześnie nierzadko najpopularniejszych wigilijnych dań, które pojawiają się na w Boże Narodzenie na podkarpackich stołach. Znasz je wszystkie?
Niektóre z tradycyjnych podkarpackich potraw wigilijnych sprawiają, że można zatęsknić za bożonarodzeniowymi smakami. Warto zapoznać się z nimi i ich historią. Nierzadko niesie ona ze sobą ciekawe opowieści i tradycje.