Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz czerwony na zakwasie

Wigilijny jadłospis w podkarpackim stylu otwiera tradycyjny barszcz czerwony na zakwasie. W bożonarodzeniowym wydaniu jest on postny, bez wędzonki. Przyrządza się go wyjątkowo prosto – wystarczy w trakcie gotowania dodać zakwas z buraków. Nadaje on zupie charakterystyczny, kwaskowaty smak. Na wigilię obowiązkowo z uszkami z nadzieniem z grzybów.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Karp w galarecie

Karp w galarecie

Wigilijna kolacja nie byłaby pełna bez ryby. Podkarpackim specjałem wypełniającym tę tradycję jest karp w galarecie. Może przyjmować on różne formy. Jedną z najciekawszych są tzw. gałki. Robi się je z doprawionego pieprzem mielonego karpiego mięsa z bułką, a następnie gotuje i zalewa wywarem, który po ostygnięciu zamienia się w galaretę.

Źródło:
Rozwiń
Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

Na liście podkarpackich przysmaków wigilijnych zabraknąć nie może kapusty z grochem lub ewentualnie z fasolą. To wyjątkowo proste i sycące danie stanowi doskonałe dopełnienie bożonarodzeniowego jadłospisu.

Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Kutia

Kutia

Wigilijna kolacja bez deseru? Na Podkarpaciu jego rolę pełni kutia. Jest to wyjątkowo słodka mieszanka maku, miodu i gotowanej pszenicy, z bakaliami.

Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Gołąbki

Gołąbki

Podkarpacka kuchnia zna kilka ich rodzajów. Na wigilijnym stole gołąbki goszczą swojej postnej wersji – z nadzieniem z kaszy pęczak i suszonych prawdziwków, a także doprawianych pieprzem ziemniaków duszonych.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pierogi

Pierogi

To jedno z najbardziej charakterystycznych świątecznych dani. Także na Podkarpaciu. Oczywiście nie brak tu ich regionalnych odmian. Województwo podkarpackie stoi pierogami z ziemniakami i serem. Oprócz tej najpopularniejszej formy na podkarpackich stołach goszczą także te faszerowane kapustą kwaśna i grzybami, a także słodką kapustą smażoną.

Źródło:
Rozwiń
Stokwis, czyli koci lament

Stokwis, czyli koci lament

Stokwis – zwany także kocim lamentem – to jedno wyjątkowo tradycyjnych, podkarpackich, wigilijnych dań. Czym jest? To po prostu zupa, której podstawą jest gotowana fasola, suszone śliwki i powidło śliwkowe.

 

Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kompot suszonych owoców

Kompot suszonych owoców

Na liście tradycyjnych podkarpackich wigilijnych specjałów nie może zabraknąć kompotu z suszu. Jest on robiony z suszonych owoców – w tym śliwek, gruszek i jabłek. Jest on doskonały szczególnie po obfitej kolacji.

Źródło:
Rozwiń
Powrót
Barszcz na zakwasie
Koci lament, gałki z karpia, kutia… Poznaj tradycyjne wigilijne smaki Podkarpacia
Koci lament, gałki z karpia, kutia… Poznaj tradycyjne wigilijne smaki Podkarpacia
Koci lament, gałki z karpia, kutia… Poznaj tradycyjne wigilijne smaki Podkarpacia
Koci lament, gałki z karpia, kutia… Poznaj tradycyjne wigilijne smaki Podkarpacia
Koci lament, gałki z karpia, kutia… Poznaj tradycyjne wigilijne smaki Podkarpacia
Koci lament, gałki z karpia, kutia… Poznaj tradycyjne wigilijne smaki Podkarpacia
Koci lament, gałki z karpia, kutia… Poznaj tradycyjne wigilijne smaki Podkarpacia
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email