Kebaby

i

Autor: Fot. Pixabay.com

Jedzenie

Kebaby mogą zniknąć z Europy. Turcy chcą specjalnych praw dla tego dania

2024-07-23 11:43

Międzynarodowa Federacja Donerów (UDOFED) z Turcji naciska na Unię Europejską, aby ta uznała kebaby za „tradycyjną specjalność” i nałożyła na danie ochronę prawną. Jeżeli wniosek zostanie zatwierdzony, to kebaby będą musiały zostać ujednolicone do oryginalnego przepisu, a to oznacza, że danie, jakie znamy może zniknąć z Europy.

Kebaby, jakie znamy znikną z Europy?

Międzynarodowa Federacja Dönerów złożyła wniosek do Komisji Europejskiej, aby ta uznała döner kebab, w Polsce znany jako po prostu kebab, za „tradycyjną specjalność”. Jeżeli KE zgodzi się, to kebaby zostaną objęte ochroną prawną, jak np. szynka Serrano czy włoska mozzarella. To spowoduje problem z zamówieniem, jakiegokolwiek innego kebaba, który różni się przepisem i sposobem wykonania od tego tradycyjnego. Oznacza to, że zgoda KE może ukrócić możliwość kupna np. kebabów z kurczakiem, lub wersji wegetariańskich. Co więcej UDOFED określa, z czego ma składać się tradycyjny kebab. Zobaczcie, jak za niedługo mogą wyglądać kebaby w Polsce.

ZOBACZ: Ile kebabów i pizzy może kupić Polak za minimalne wynagrodzenie?

Tak będą wyglądały kebaby w Europie?

Portal turkiyetoday.com opisuje wniosek, jaki miał zostać wysłany do KE. Turcy określili w nim zasady tworzenia popularnego na całym świecie dania. Szczegóły, jakie zostały przedstawione obejmują między innymi grubość i rodzaj mięsa.

Turcy zastrzegli, że w kebabach może znajdować się mięso wyłącznie jagnięce (ewentualnie dopuszczone zostanie mięso pochodzące od bydła w wieku nie mniej niż 16 miesięcy), krojone na plasterki o grubości od 3 do 5 milimetrów. Ma być ono marynowane przez co najmniej dziesięć godzin w dokładnie odmierzonej ilości mieszance przypraw: tymianek, sól, pieprz, siekana cebula, jogurt lub mleko.

Jakie jeszcze warunki opisali Turcy we wniosku? Portal horecatrends.pl opisuje więcej szczegółów. Międzynarodowa Federacja Donerów chce, aby mięso można było kroić wyłącznie od góry do dołu, nożem o długości około 55 centymetrów. UDOFED chce, aby określona została dokładna odległość między źródłem ciepła (np. rożnem) a mięsem i odpowiedzi czas grillowania.

Źródło: HorecaTrends.pl

Kasia Cichopek podbija Grecję w wydekoltowanym kostiumie. Aż morze robi się cieplejsze. Są zdjęcia