Grzyby wiosenne jadalne - które pojawiają się pierwsze?
Smardz nie jest typowym przedstawicielem pierwszych zwiastunów nadchodzącego grzybobrania, a mimo to w tym roku grzyby z tego gatunku zaskoczyły grzybiarzy. To właśnie je znaleźć można już w niektórych regionach Polski.
Osoby zachęcone możliwością zebrania pierwszych tegorocznych grzybów, które nie bez powodu uważane są za jedne z najsmaczniejszych w Polsce, powinny pamiętać, że smardze - choć wyłaniają się spod ziemi - są też grzybami rosnącymi podziemne. Równocześnie są bardzo charakterystyczne. Wyróżnia jej jajowaty, pomarszczony kapelusz o strukturze przypominającej plaster miodu. Warto dodać, że smardze nie są jadalne na surowo. Dopiero po przyrządzeniu zyskują tak ceniony orzechowy, lekko korzenny smak. To właśnie nim zapracowały na miano jednych z pyszniejszych w Polsce.
Wybierając się na smardze koniecznie pamiętać należy, że w Polsce mamy gatunki trujące, które są do nich niezwykle podobne. Mowa tu o piestrzenicy kasztanowatej i piestrzenicy olbrzymiej.
Wiosenne grzyby w Polsce
Na liście gatunków grzybów, które zbierać można już na wiosnę, znaleźć można czarkę austriacką, smardza jadalnego. Nieco później pojawiają się także żółciak siarkowy, żagwie i majówki. Jeśli zastanawiacie się, jakie grzyby w kwietniu i maju znajdziecie w lasach, oto odpowiedź.