Jak rozróżnić lisówkę do pieprznika?
Początek czerwca dla grzybiarzy to okres, w którym w lasach zaczynają pojawiać się jedne z ulubionych grzybów Polaków. Mowa o kurkach, czyli pieprznikach jadalnych. Choć wydawać by się mogło, że są jednymi z bezpieczniejszych grzybów w polskich lasach, mają one swoich sobowtórów, którzy nie należą do grupy grzybów jadalnych. Chodzi tu o lisówki pomarańczowe.
Jak rozróżnić oba grzyby? Podpowiadamy!
Warto dodać, że lisówka pomarańczowa nie jest grzybem jadalnym. Zawiera w sobie arbitol poważnie zaburzający pracę układu trawienne. Jego spożycie może prowadzić do pojawienia się nudności, zatrucia pokarmowego i wymiotów.
Lasy Państwowe postanowiły jakiś czas temu przygotować grafikę, która w łatwy sposób pokazuje różnice między oboma gatunkami grzybów.
Czym różnią się lisówki pomarańczowe i kurki?
Zarówno pieprznik jadalny, jak i lisówka pomarańczowa posiadają blaszki pod kapeluszem, jednak w przypadku niejadalnego grzyba są one cieńsze i ułożone znacznie ciaśniej. Kurki posiadają znacznie grubsze trzonki, a ich barwa jest typowo żółta. Kolor lisówki wpada bardziej w pomarańczowe odcienie. Jej trzonek jest bardziej smukły i jaśniejszy od kapelusza
Najbardziej trujące grzyby w Polskich lasach. Uważaj, bo można je pomylić
Zobacz więcej w naszej galerii!