Jak przygotować się na wyprawę na grzyby? Wybierając się do lasu powinniśmy zabrać ze sobą koszyk i nóż, czyli podstawowe atrybuty grzybiarza. Na jakie grzyby powinniśmy zwracać uwagę? - Powinniśmy zbierać grzyby dla nas znane. Podczas zbierania musimy zwracać uwagę na to, aby grzyby nie były stare, nadpleśniałe, silnie zaczerwione, namokłe od deszczu, bo w niektórych miejscach mógł się rozpocząć proces rozkładu. Zbieramy grzyby do przewiewnych pojemników, najczęściej twardych, najlepiej do koszyków wiklinowych. Nie zbieramy grzybów do plastikowych toreb, ponieważ wewnątrz opakowania szybko rośnie wilgotność i temperatura, w nich grzyby rozpadają i zaparzają się - radzi Sabina Błażewicz, starsza asystent w oddziale higieny żywności i żywienia w rzeszowskim sanepidzie, z uprawnieniami klasyfikatora grzybów.
CZYTAJ TAKŻE: Gdzie na grzyby 2021? Zobacz najlepsze miejsca w Polsce. Gdzie są grzyby? MAPA grzybów [WRZESIEŃ 2021]
Grzybobranie 2021. Co powinniśmy wiedzieć idąc na grzyby?
Już na etapie zbierania grzybów w lesie, możemy je oczyścić z liści i innych zanieczyszczeń. Na jakie grzyby powinniśmy zwracać uwagę?
- Najczęściej zbierajmy grzyby rurkowe. Niedoświadczeni grzybiarze powinni unikać grzybów blaszkowych, bo wśród nich są znajdują się najniebezpieczniejsze grzyby trujące, szczególnie o białych i brązowych blaszkach. Również wśród grzybów rurkowych unikajmy tych, które mają czerwone pory – mówi klasyfikatorka.
Jak rozpoznać, czy grzyb jest rurkowy czy blaszkowy? Spód kapelusza grzyba przeważnie będzie miał rurki, lub blaszki, niekiedy zdarzają się też kolce. - Rurkowy spód kapelusza będzie miał pory w miejscu zakończenia rurki, wówczas kapelusz przypomina gąbkę. Pory mogą mieć różne wybarwienie: lekko różowe, beżowe, białe, brązowe – tłumaczy Sabina Błażewicz. A jakich grzybów lepiej unikać i co zrobić, gdy zjemy trującego grzyba?
- Unikajmy muchomorów sromotnikowych, ich prawidłowa nazwa to muchomory zielonawe. Zawierają one dwa rodzaje toksyn powodujące nieodwracalne uszkodzenia wątroby i innych narządów. Toksyny nie unikają zniszczeniu w procesie gotowania, marynowania, czy suszenia. Pierwsze objawy pojawiają się od 8. do 16. godzin od spożycia. Są to dolegliwości objawiające się nudnościami, dużym bólem brzucha, silnymi wymiotami, trudnościami w oddychaniu, przyśpieszeniem tętna, biegunką – mówi Sabina Błażewicz.
Grzybobranie 2021. Zjedliście trującego grzyba?
Co należy zrobić, jeżeli po zjedzeniu grzyba zaobserwujemy u siebie nietypowe obajwy? - Zgłosić się jak najszybciej do lekarza. Wówczas gdy posiadamy niezjedzoną część tego grzyba, obierki, czy nawet zabezpieczają wymiociny, bo na podstawie resztek możemy stwierdzić z jaką toksyną mamy do czynienia – doradza klasyfikatorka. Mimo że jesienią ciężko nie skusić się na danie z grzybami, to niektórzy wręcz powinni ich unikać. Komu grzyby mogą zaszkodzić?
- Ze względu na swoją budowę grzyby są ciężkostrawne. Z jedzenia grzybów powinny zrezygnować osoby, które cierpią na schorzenia układu pokarmowego, kobiety w ciąży i w okresie laktacji. Przede wszystkim dzieci do 12., a nawet 15. roku życia muszą unikać w diecie grzybów leśnych. Warunkowo można spożywać pieczarki, czy boczniaki. Grzybów nie zaleca się również osobom starszym! - zapewnia Sabina Błażewicz.
Co ważne, jeżeli nie wiemy, czy zebrane grzyby są jadalne możemy to skonsultować z klasyfikatorem grzybów, który pracuje w każdej powiatowej stacji sanepidu.