Salmonella w Maśle Extra Lumiko
GIS informuje o salmonelli w jednej z pięciu badanych próbek Masła Extra Lumiko. Jeśli zjemy produkt z wadliwej partii, możemy zmagać się z zatruciem pokarmowym.
Szczegóły dotyczące produktów:
- Produkt – Masło Extra Lumiko, 200 g
- Najlepiej spożyć przed:/ Nr partii: 17.11.2020 051 13:06
- Producent: Lumiko Sp. z o.o., ul. Międzyrzecka 81, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06111601 WE
Odpowiednie służby prowadzą postępowanie, by wyjaśnić, jak doszło do wystąpienia zagrożenia. Partia masła jest wycofywana z obrotu.
Salmonella w maśle: Oświadczenie Lumiko
Firma Lumiko wydała oświadczenie następującej treści:
"Lumiko Sp z o.o. oświadcza, że prowadzi ciągły monitoring na obecność pałeczek Salmonelli Spp. w wyprodukowanych produktach. Badania są realizowane zgodnie z harmonogramem, który zakład przedkłada Inspekcji Weterynaryjnej. Do tego momentu nigdy nie stwierdziliśmy obecności tego patogenu. Dodatkowo, kontroli poddawany jest monitoring środowiskowy w kierunku Salmonelli, który również nigdy nie wykazał obecności tych pałeczek. Produkt jest wyprodukowany ze śmietanki pasteryzowanej, a prawidłowość procesu pasteryzacji potwierdzają wizualizacje.
Nasze produkty wielokrotnie są badane przez Powiatową Inspekcję Weterynaryjną oraz przez różne Sieci handlowe, które zakupują od nas produkty i nigdy pałeczek Salmonelli nie stwierdzono.
Zakład podjął wszelkie działania w ustaleniu przyczyny niezgodności i jest w trakcie ich analizy".