GIS ostrzega przed popularnym produktem z Żabki. Wykryto Salmonellę

i

Autor: Pixabay

GIS ostrzega przed popularnym produktem z sieci Żabka. Wykryto Salmonellę

2020-09-03 7:55

GIS wydał ostrzeżenie przed mrożoną pałką kurczaka sprzedawaną w sieciach Żabka. Wykryto w nich bakterie Salmonella Enteritidis, Salmonella Newport oraz Salmonella Virchow. Szczegóły znajdziesz na ESKA Rzeszów.

Salmonella w kurczaku z Żabki

GIS wydał ostrzeżenie w sprawie mrożonego kurczaka z sieci Żabka. Produkt był badany we Włoszech. W trzech partiach filetów z kurczaka w marynacie wykryto różne szczepy Salmonelli. Ustalono, że podudzia pozyskane z jednej z trzech partii ubojowych, których dotyczyło powiadomienie Włoch zostały poddane mrożeniu w zakładzie jednego z obiorców mięsa świeżego.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt – PAŁKA KURCZAKA MROŻONA 600 G

Numer partii: 2050618Data mrożenia: 06.05.2020

Termin przydatności do spożycia: 02.11.2020

Producent: JANEX SŁAWOMIR I ELŻBIETA WIESIAK SP. J. Zakład rozbioru ul. Instalatorów 23, 02-237 Warszawa, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14650363

Dystrybutor: Żabka Polska Sp. z o.o., ul. Stanisława Matyji 8, 61-586 Poznań

Rozpoczęła się procedura wycofywania tego priduktu z rynku. Stosowne oświadczenie pojawiło się też na stronie firmy Janex:

"Uprzejmie informujemy, że w dniu wczorajszym dostaliśmy powiadomienie od Inspekcji Weterynaryjnej w ramach systemu RASFF o podejrzeniu obecności Salmonelli Enterritidis w mięsie drobiowym pochodzącym z ubojni „SUPERDROB”, które to mięso dostarczone zostało przez Janex do magazynów centralnych Żabki Polska S. A. . W związku z powyższym należy uznać produkty drobiowe Janex oznaczone numerem partii 2050618 i terminem przydatności do spożycia do 02.11.2020 roku jako niezdatne do spożycia przez ludzi".

QUIZ. Jak to słowo jest napisane? Dobrze, czy z błędem? Sprawdź swoją ortografię

Pytanie 1 z 15
Arcyksiąże:

Salmonella w mięsie

"Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy" - informuje GIS.

W związku z powyższym, wskazanego produktu nie należy spożywać, zwłaszcza bez poddania go odpowiedniej obróbce termicznej.

Wycofany kurczak

i

Autor: GIS
Salmonella w kurczaku

i

Autor: GIS
Posłuchaj o raku ślinianki, którego ryzyko rośnie wraz z wiekiem. Jak rozpoznać objawy? To materiał z cyklu DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami.
Rozpoznajecie włamywacza? Nagrała go kamera