Salmonella w kurczaku z Żabki
GIS wydał ostrzeżenie w sprawie mrożonego kurczaka z sieci Żabka. Produkt był badany we Włoszech. W trzech partiach filetów z kurczaka w marynacie wykryto różne szczepy Salmonelli. Ustalono, że podudzia pozyskane z jednej z trzech partii ubojowych, których dotyczyło powiadomienie Włoch zostały poddane mrożeniu w zakładzie jednego z obiorców mięsa świeżego.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – PAŁKA KURCZAKA MROŻONA 600 G
Numer partii: 2050618Data mrożenia: 06.05.2020
Termin przydatności do spożycia: 02.11.2020
Producent: JANEX SŁAWOMIR I ELŻBIETA WIESIAK SP. J. Zakład rozbioru ul. Instalatorów 23, 02-237 Warszawa, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14650363
Dystrybutor: Żabka Polska Sp. z o.o., ul. Stanisława Matyji 8, 61-586 Poznań
Rozpoczęła się procedura wycofywania tego priduktu z rynku. Stosowne oświadczenie pojawiło się też na stronie firmy Janex:
"Uprzejmie informujemy, że w dniu wczorajszym dostaliśmy powiadomienie od Inspekcji Weterynaryjnej w ramach systemu RASFF o podejrzeniu obecności Salmonelli Enterritidis w mięsie drobiowym pochodzącym z ubojni „SUPERDROB”, które to mięso dostarczone zostało przez Janex do magazynów centralnych Żabki Polska S. A. . W związku z powyższym należy uznać produkty drobiowe Janex oznaczone numerem partii 2050618 i terminem przydatności do spożycia do 02.11.2020 roku jako niezdatne do spożycia przez ludzi".
Polecany artykuł:
Salmonella w mięsie
"Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy" - informuje GIS.
W związku z powyższym, wskazanego produktu nie należy spożywać, zwłaszcza bez poddania go odpowiedniej obróbce termicznej.