Spis treści
Szyszkowiec łuskowaty – co to za grzyb?
Co wyróżnia szyszkowca łuskowatego? Przede wszystkim jego wygląd. Osiąga on do 15 cm wysokości, ale to jego kapelusz wyróżnia grzyba najbardziej. Wszystko za sprawą charakterystycznych ciemnych łusek. W przypadku dojrzałych osobników kapelusze są nimi pokryte w całości. Charakterystyczny jest też tron grzyba – chropowaty, o barwie podobnej do kapelusza. Jego średnica dochodzi do 3 cm.
Szyszkowiec łuskowaty – grzyb jadalny czy trujący?
Szyszkowiec łuskowaty jest popularnym grzybem w lasach Podkarpacia. Niestety, grzybiarze raczej powinni go omijać. O ile jest on jadalny, o tyle nie powala smakiem. Nie znajdzie więc szczególnego zastosowania w kuchni. Równocześnie warto pomijać go przy zbieraniu także ze względu na jego status. Od 2015 roku szyszkowiec łuskowaty objęty jest częściową ochroną.