Tarka kuchenna jakiej nie znałeś
Najbardziej chropowata strona tarki kuchennej najczęściej służy nam do ścierania warzyw na jedzenie dla dzieci, a czasami także do przygotowania składników na placki ziemniaczane. Jak się jednak okazuje, większość z nas nie wykorzystuje pełnego potencjału czwartej strony tego jakże przydatnego w kuchni przedmiotu. To może nam ułatwić życie.
Przygotowując ciasto, bardzo często chcemy udekorować jego wierzchnią część czekoladą. Zazwyczaj stosujemy do tego dwa rozwiązania. To tak zwana kąpiel wodna, czyli przerobienie tabliczki czekolady na polewę, a także żmudne i czasochłonne siekanie. Te najczęściej wybierane przez nas sposoby to utrudnianie sobie życia i niepotrzebne marnowanie czasu. Ciekawym sposobem na przygotowanie dekoracji z czekolady jest starcie jej na pył przy użyciu chropowatej strony tarki. Efekt może nas zaskoczyć. Będzie to świetnie wyglądało i kapitalnie smakowało.
Czwarta strona tarki może ułatwić życie
Bardzo często używaną przyprawą w polskich domach jest gałka muszkatołowa. Stosujemy ją do przyprawiania flaków czy sosu beszamelowego. Również dodana do ziemniaczanego puree potrafi mocno wzbogacić smak. Zazwyczaj gałkę muszkatołową kupujemy zmieloną w sklepie, ale to właśnie przyprawa w całości ma największe właściwości aromatyczne. Jeżeli zatem chcemy użyć gałki muszkatołowej we właściwym wydaniu, wystarczy zetrzeć ją na pył omawianą czwartą stroną tarki i efekty z pewnością będą lepsze. W podobny sposób możemy podejść do laski cynamonu. Starty cynamon posiada niezwykły aromat.