Wykryto Salmonellę

i

Autor: Pixabay

Salmonella na skorupkach jaj: GIS wydał publiczne ostrzeżenie. Tych jaj nie wolno jeść!

2020-09-17 10:54

GIS ostrzega przed salmonellą na jajach popularnego producenta. Bakterie wykryto w 3 z 5 badanych próbek. Tych jaj nie wolno spożywać - zwłaszcza na surowo.

Salmonella na jajach

GIS ostrzega przed salmonella na jajach marki „Ferma Drobiu Józef Kaczała”. Bakterie wykryto w czasie urzędowej kontroli przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Salmonella znajdowała się na skorupkach jaj w 3 z 5 próbek.

Szczegóły produktu:

  • Produkt – Świeże jaja „Ferma Drobiu Józef Kaczała” klasa A, klasa wagowa L, 10 szt.
  • Kod na skorupkach jaj - 2PL 02141304
  • Nr partii/ termin przydatności do spożycia: 28.09.2020 r.
  • Producent – Fermy Drobiu Józef Kaczała, Sokołowice 90A, 56-400 Oleśnica, WNI PL 02141304
  • Numer zakładu pakowania jaj: PL 02145906

Trwa postępowanie wyjaśniające w tej sprawie. Produkt jest wycofywany z rynku:

"W ramach działania nadzoru Inspekcji Weterynaryjnej: przeprowadzono kontrolę zakładu pakowania jaj, ustalono listę dystrybucyjną ww. partii jaj, uzgodniono z właścicielem, że z własnej inicjatywy wycofa produkt z rynku a ponadto pobrano próby podeszwowe z wszystkich (3) stad fermy w Sokołowicach" - pisze GIS.

QUIZ. W jakim województwie leży to miasto? Poziom trudności - tylko dla orłów
Pytanie 1 z 10
Lębork leży w województwie:
Dostawczak potrącił trzy nastolatki na pasach