Salmonella na jajach
GIS ostrzega przed salmonella na jajach marki „Ferma Drobiu Józef Kaczała”. Bakterie wykryto w czasie urzędowej kontroli przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Salmonella znajdowała się na skorupkach jaj w 3 z 5 próbek.
Szczegóły produktu:
- Produkt – Świeże jaja „Ferma Drobiu Józef Kaczała” klasa A, klasa wagowa L, 10 szt.
- Kod na skorupkach jaj - 2PL 02141304
- Nr partii/ termin przydatności do spożycia: 28.09.2020 r.
- Producent – Fermy Drobiu Józef Kaczała, Sokołowice 90A, 56-400 Oleśnica, WNI PL 02141304
- Numer zakładu pakowania jaj: PL 02145906
Trwa postępowanie wyjaśniające w tej sprawie. Produkt jest wycofywany z rynku:
"W ramach działania nadzoru Inspekcji Weterynaryjnej: przeprowadzono kontrolę zakładu pakowania jaj, ustalono listę dystrybucyjną ww. partii jaj, uzgodniono z właścicielem, że z własnej inicjatywy wycofa produkt z rynku a ponadto pobrano próby podeszwowe z wszystkich (3) stad fermy w Sokołowicach" - pisze GIS.