Pająki na ścianach, brud, szkodniki. Tak nas karmią w barach na wakacjach

i

Autor: Pixabay

Pająki na ścianach, brud, szkodniki. Tak nas karmią w barach na wakacjach

2020-06-21 9:40

Najnowsze wniki kontroli sanepidu na Podkarpaciu mogą przyprawić o dreszcze. Okazuje się, że wiele barów i restauracji mocno narusza przepisy. Na samą myśl odechciewa się jeść. Bywa brudno i niebezpiecznie.

Akcja LATO sanepidu: Pająki i brud na zapleczu

Sanepid co roku, zwłaszcza w sezonie letnim, sprawdza miejsca, w których pordukowana lub sprzedawana jest żywność. To nie tylko fabryki mrożonek, czy napojów, ale także bary, restauracje, lodziarnie. Z tych ostatnich chętnie korzystamy zwłaszcza w czasie urlopu. Okazuje się, że nie wszędzie warto jadać. Choć żyjemy w XXI wieku, wciąż zdarzają się restauracje z pająkami i brudem na zapleczu.

Wyniki prac inspektorów na terenie Podkarpacia tylko od 8 do 15 czerwca nie napawają optymizmem. Stwierdzono licznie nieprawidłowości, które odbierają apetyt.

Lodziarnie, bary, restauracje pod obstrzałem sanepidu

Sanepid we wskazanym terminie sprawdził na Podkarpaciu:

  • 14 restauracji,
  • 2 bary,
  • 6 zakładów małej gastronomii,
  • 1 wytwórnię ciast i lodów,
  • 9 automatów do lodów,
  • 16 innych obiektów żywnościowo-żywieniowych (sklepy spożywcze, supermarkety).

Mandatami ukarano 9 osób. Wydano też 11 decyzji nakazujących usunięcie usterek technicznych.

Brud w barach, restauracjach i lodziarniach

Inspektorzy odkryli miejsca, w których jedzeniu towarzyszą pająki i insekty. Pracownicy nie mają odzieży ochronnej, jedzenie jest nieprawidłowo przechowywane, a stoliki dla klientów nie są dezynfekowane. Lista uchybień jest długa i szokująca:

  • brak utrzymanych procedur opartych na zasadach systemu HACCP, GHP, GMP i ich realizacji,
  • nieprzestrzeganie segregacji asortymentowej środków spożywczych w urządzeniach chłodniczych,
  • brak prowadzonych zapisów z pomiaru temperatury w urządzeniach chłodniczych,
  • niewłaściwy stan techniczny i sanitarny pomieszczeń (brudne, zapajęczone ściany, sufity i podłogi),
  • brak zaangażowania kierownictwa w kontrolę wewnętrzną zakładu,
  • brak działań korygujących przy stwierdzonych niezgodnościach,
  • środki spożywcze przechowywane w nieprawidłowej temperaturze,
  • brak orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno-epidemiologicznych pracowników,
  • brak zabezpieczenia obiektu przed dostępem szkodników,
  • brak identyfikowalności środków spożywczych,
  • opakowania jednorazowego użytku przeznaczone do kontaktu z żywnością przechowywane w przypadkowych miejscach, narażone na zanieczyszczenie,
  • brak odpowiedniej odzieży ochronnej przy produkcji żywności,
  • brak segregacji odzieży ochronnej od osobistej pracowników w szafkach odzieżowych,
  • brak dezynfekcji stolików dla klientów (wewnątrz lokalu i na tarasie).

Brud w barze: Co robić?

Pamiętajmy, że jeśli stan baru czy restauracji jest dla nas wątpliwy, zawsze możemy zgłosić to odpowiednim służbom.

Posłuchaj, jakie wartości ma dorsz. To materiał z cyklu DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami.

QUIZ Najdziwniejsze zwierzęta świata. To jeden z najtrudniejszych quizów

Pytanie 1 z 10
Samogłów to:
Ostatni etap przebudowy stacji Rzeszów Główny