Akcja LATO sanepidu: Pająki i brud na zapleczu
Sanepid co roku, zwłaszcza w sezonie letnim, sprawdza miejsca, w których pordukowana lub sprzedawana jest żywność. To nie tylko fabryki mrożonek, czy napojów, ale także bary, restauracje, lodziarnie. Z tych ostatnich chętnie korzystamy zwłaszcza w czasie urlopu. Okazuje się, że nie wszędzie warto jadać. Choć żyjemy w XXI wieku, wciąż zdarzają się restauracje z pająkami i brudem na zapleczu.
Wyniki prac inspektorów na terenie Podkarpacia tylko od 8 do 15 czerwca nie napawają optymizmem. Stwierdzono licznie nieprawidłowości, które odbierają apetyt.
Lodziarnie, bary, restauracje pod obstrzałem sanepidu
Sanepid we wskazanym terminie sprawdził na Podkarpaciu:
- 14 restauracji,
- 2 bary,
- 6 zakładów małej gastronomii,
- 1 wytwórnię ciast i lodów,
- 9 automatów do lodów,
- 16 innych obiektów żywnościowo-żywieniowych (sklepy spożywcze, supermarkety).
Mandatami ukarano 9 osób. Wydano też 11 decyzji nakazujących usunięcie usterek technicznych.
Brud w barach, restauracjach i lodziarniach
Inspektorzy odkryli miejsca, w których jedzeniu towarzyszą pająki i insekty. Pracownicy nie mają odzieży ochronnej, jedzenie jest nieprawidłowo przechowywane, a stoliki dla klientów nie są dezynfekowane. Lista uchybień jest długa i szokująca:
- brak utrzymanych procedur opartych na zasadach systemu HACCP, GHP, GMP i ich realizacji,
- nieprzestrzeganie segregacji asortymentowej środków spożywczych w urządzeniach chłodniczych,
- brak prowadzonych zapisów z pomiaru temperatury w urządzeniach chłodniczych,
- niewłaściwy stan techniczny i sanitarny pomieszczeń (brudne, zapajęczone ściany, sufity i podłogi),
- brak zaangażowania kierownictwa w kontrolę wewnętrzną zakładu,
- brak działań korygujących przy stwierdzonych niezgodnościach,
- środki spożywcze przechowywane w nieprawidłowej temperaturze,
- brak orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno-epidemiologicznych pracowników,
- brak zabezpieczenia obiektu przed dostępem szkodników,
- brak identyfikowalności środków spożywczych,
- opakowania jednorazowego użytku przeznaczone do kontaktu z żywnością przechowywane w przypadkowych miejscach, narażone na zanieczyszczenie,
- brak odpowiedniej odzieży ochronnej przy produkcji żywności,
- brak segregacji odzieży ochronnej od osobistej pracowników w szafkach odzieżowych,
- brak dezynfekcji stolików dla klientów (wewnątrz lokalu i na tarasie).
Brud w barze: Co robić?
Pamiętajmy, że jeśli stan baru czy restauracji jest dla nas wątpliwy, zawsze możemy zgłosić to odpowiednim służbom.