Wbrew obiegowej opinii, grzyby są bogatym źródłem różnego rodzaju składników odżywczych, w tym białka, które stanowić może doskonałą alternatywę dla tego zawartego w mięsach. Jak pokazują badania naukowe, niektóre gatunki mogą poszczycić się większą zawartością witamin niż niektóre owoce czy warzywa. Są zatem doskonałym składnikiem w kuchni – nie tylko ze względu na swój smak.
Lista najzdrowszych polskich grzybów
Które grzyby najlepiej wybierać na grzybobraniu w polskich lasach? Mamy dla was listę gatunków, które są nie tylko łatwe do rozpoznania, popularne i po prostu pyszne, ale też zdrowe!
Borowik szlachetny
Tego pana nie trzeba przedstawiać chyba żadnemu grzybiarzowi. To po prostu "król grzybów" w polskich lasach. Jest on doskonałym źródłem białka. Zawiera go około 5,5% w suchych masach. Jest to ilość porównywalna z zawartością tego składnika w pieczywie i mleku. Borowik szlachetny jest też niezłym źródłem witamin z grupy B, potasu i nie tylko.
Kurki
Kurki warto docenić w kuchni nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale i wysoką zawartość różnych składników odżywczych. Są źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów oraz minerałów, takich jak potas czy żelazo.
Czubajka kania
Czubajka kania to kolejny z często występujących w Polsce grzybów, które można zaliczyć do najzdrowszych. Jest bogatym źródłem witamin A, C, D i E. A to nie wszystko! Grzyby z tego gatunku mają działanie antybakteryjne i antywirusowe, a także pozytywnie wpływają na układ nerwowy.