Koronawirus. NOWE strefy czerwone i żółte! Dużo powiatów w Wielkopolsce

i

Autor: tonywuphotography/pixabay.com Koronawirus. NOWE strefy czerwone i żółte! Dużo powiatów w Wielkopolsce

Nowy rok szkolny w krośnieńskich szkołach. Jak się przygotowują?

2020-08-25 14:45

4 360 litrów płynu do dezynfekcji, przyłbice dla wszystkich uczniów, nowe regulaminy organizacji i funkcjonowania klas dla poszczególnych typów szkół i placówek – tak miasto przygotowuje się do rozpoczęcia nowego roku szkolnego w trudnych warunkach epidemicznych.

Dyrektorzy szkół i placówek oświatowych biorą udział we wszystkich spotkaniach, szkoleniach i warsztatach organizowanych przez jednostki, które wprowadzają zalecenia i procedury związane z bezpieczeństwem uczniów w czasie pandemii. Podstawą są  zalecenia Głównego Inspektora Sanitarnego, Ministerstwa Zdrowia, Ministerstwa Edukacji Narodowej.

Przygotowywane są procedury funkcjonowania przedszkoli, szkół i placówek od 1 września br. oraz budynki oświatowe tak, aby zminimalizować ryzyko zakażenia COVID-19.  W tym celu, w miarę możliwości lokalowych, planowana jest taka organizacja korzystania z nauki i opieki, aby jak najmniejsza liczba uczniów i wychowanków miała ze sobą kontakt (szatnie szkolne rozmieszczone w różnych miejscach, przebywanie w stałych klasach, różne godziny przyjęć, nauka na dwie zmiany, różne godziny rozpoczynania zajęć szkolnych lub korzystania z terenów szkolnych itp.).

Na podstawie zapisów w regulaminie będą funkcjonowały świetlice szkolne, biblioteki, gabinety profilaktyczne, higienistki, gabinety stomatologiczne, gabinety lekarskie. Szczególnie zapisy znajda się także w ww. dokumentach dotyczące funkcjonowania stołówek szkolnych.

Przy organizacji żywienia w szkole (stołówka szkolna, kuchnia, jadalnia i inne pomieszczenia przeznaczone na spożycie ciepłych posiłków), obok warunków higienicznych wymaganych przepisami prawa odnoszących się do funkcjonowania żywienia zbiorowego, dodatkowo wprowadza się zasady szczególnej ostrożności dotyczące zabezpieczenia pracowników, odległość stanowisk pracy min. 1,5 m, a jeśli to niemożliwe zapewnienie środków ochrony osobistej.

Szczególną uwagę zwraca się na utrzymanie wysokiej higieny, mycie i dezynfekcję stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców. W miarę możliwości posiłki wydawane są zmianowo i spożywane przy stolikach z rówieśnikami z danej klasy. W stołówce nie zaleca się samoobsługi.

Posłuchaj, które tłuszcze są wartościowe, a które nie. To materiał z cyklu DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami.
Dramat na basenie w Zalesiu Górnym. Tak ratowali małego Januszka