Spis treści
Owady zatwierdzone przez UE do produkcji żywności
Temat owadów mogących stanowić dodatek do jedzenia przed kilkoma tygodniami rozgrzewał opinie publiczną. Przypomnijmy, że chodziło o dopuszczenie przez Unię Europejską na początku 2023 roku możliwości wykorzystania przy produkcji żywności kilku kolejnych produktów z insektów. Tak, kolejnych, ponieważ stosowanie tego typu rozwiązań absolutnie nie jest nowością. Co więcej, niektóre ze składników już teraz są standardową pozycją na listach składów wielu produktów.
Przypomnijmy, że na początku roku dyskusję wywołała decyzja UE o dopuszczeniu do produkcji żywności proszku ze świerszcza domowego i larwy pleśniakowca lśniącego – pod postacią mrożoną, past, suszu i proszku.
Produkty z owadami w składzie
Na półkach sklepowych już od dawna nie brak produktów ze składnikami pozyskiwanymi z owadów. O których mowa? Jesteśmy pewni, że mogą leżeć nawet w tym momencie u części z was na biurku, jako przekąska…
Oto lista najpopularniejszych produktów z insektami w składzie, które już od dawna można znaleźć w sklepach:
- Kinder Schoco-Bons – czekoladki w formie małych jajeczek pokryte są błyszczącą powłoką z szelaku (E904). Jest to naturalna żywica, która pozyskuje się z wydzieliny wytwarzanej prze czerwce, czyli gatunek żyjących na drzewach pluskwiaków;
- kolorowe drażetki w czekoladzie Milka – one także zawierają szelak;
- czerwone drażetki, pastylki i cukierki, jak np. M&M’s – produkty te zawierają w swoim składzie koszenilę (E102). Jest to barwnik pozyskiwany z czerwców kaktusowych. Na liście składników bywa wymieniany jako „karmin”;
- żelki Trolli Robaki Świetliki kwaśne – tu także w składzie znajdziecie E102, czyli koszenilę;
- produkty wysokobiałkowe, jak makaron albo batony – w ich składzie pojawić się mogą larwy mącznika i świerszcze. Zostały one dopuszczone do produkcji żywności jeszcze w 2021 roku.