Letni wysyp grzybów w Bieszczadach. To musisz wiedzieć przed wejściem do lasu

2025-07-30 10:15

Zaroiło się od grzybów w podkarpackich lasach. Trwa letni wysyp, o czym informują leśnicy podkarpackich nadleśnictw. Przed wejściem do lasu warto jednak odświeżyć kilka podstawowych informacji, które sprawią, że letnie grzybobranie będzie zarówno przyjemne, jak i bezpieczne. To musisz wiedzieć!

Letni wysyp grzybów w Bieszczadach

Podkarpacie nadleśnictwa informują o pojawieniu się grzybów w lasach. Zdjęcia i zaproszenie do bezpiecznego grzybobrania pojawiło się między innymi w mediach społecznościowych leśników z Cisnej, Ustrzyk Dolnych, Baligrodu, Lutowisk czy nadleśnictwa Stuposiany.

Na terenie Nadleśnictwa Ustrzyki Dolne pojawiły się pierwsze grzyby! Dzięki ostatnim opadom i wysokim temperaturom warunki w bieszczadzkich lasach są idealne dla grzybiarzy. Już można spotkać m.in. prawdziwki, podgrzybki i kurki – piszą leśnicy z Ustrzyk Dolnych.

Czas grzybów prawdziwych w stuposiańskich lasach – dodają leśnicy z Nadleśnictwa Stuposiany.

Letnie grzybobranie 2025. To musisz wiedzieć!

Przed wejściem do lasu warto jednak odświeżyć kilka podstawowych informacji o tym, jak i jakie grzyby zbierać. Przed założeniem kaloszy i wyciągnięciem koszyka zapoznaj się z zasadami bezpiecznego grzybobrania:

  • Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
  • Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby . Zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek.
  • Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych.
  • Nie stosuj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak np. Amanita phalloides, Amanita verna).
  • Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem.
  • Nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów (np. przy zakładach produkcyjnych czy drogach o dużym natężeniu ruchu), ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
  • Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
  • Jeśli masz wątpliwości, czy grzyb jest trujący czy jadalny, nie ryzykuj! Jeśli wątpliwości pojawią się później, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
Kawiarnia Widokowa w Polańczyku - nowa perła Bieszczadów