Światowy Dzień Pizzy - 17 stycznia
W piątek 17 stycznia 2025 roku obchodzimy Światowy Dzień Pizzy. Jak wynika z danych aplikacji PanParagon, Polacy najchętniej zamawiają margheritę. Ta pizza minimalnie wyprzedziła capricciosę. Zaś na trzecim miejscu uplasowała się pizza salami. Klasyczna margherita, nazwana na cześć królowej Włoch, symbolizuje kolory włoskiej flagi: czerwony sos, biały ser i zieloną bazylię. Dziś pizza występuje w wielu wariantach, od tradycyjnych po nowoczesne z egzotycznymi składnikami. Mimo że pizza w swoim rodowodzie ma włoskie barwy, to każdy kraj ma swoją własną wersję tego kultowego dania. W Polsce nietrudno natknąć się na pizzę z kaszanką... Dla wielu osób jest to przysmak. Zaś na Islandii jedzą pizzę z sercem rekina i też może zaskakiwać, ale jaki kraj taki obyczaj. Z czym kojarzy się Francja? Na przykład z żabimi udkami. I właśnie z tym francuskim przysmakiem również można zamówić pizzę. Jak widać wersji na znany placek jest wiele. A jakim jesteś Ty?
QUIZ. Jaką pizzą jesteś?
Pizza jest specjałem znanym na całym świecie! Choć w różnych częściach globu, znacząco się różni to nadal pozostaje uwielbianym przysmakiem. Od tej wypiekanej w Chicago po klasyczny płaski i cienki placek we Włoszech. Wersji na pizzę można wymyślać w nieskończoność i z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić, że każda z nich znajdzie swojego amatora. Czy zamawiana, czy robiona w domu pizza jest jednym z najczęściej spożywanych dań. Rozwiąż quiz i przekonaj się jaką pizzą ty jesteś. Choć brzmi to pokrętnie to mimo wszystko warto się o tym przekonać!
Polecany artykuł:
Historia pizzy w pigułce
Pizza, jedno z najbardziej znanych dań na świecie, ma swoje korzenie w starożytności. Już starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie wypiekali płaskie chleby, które były podstawą codziennej diety. Jednak współczesna pizza wywodzi się z Włoch, a dokładniej z Neapolu. W XVI wieku do Europy sprowadzono pomidory z Ameryki Południowej, początkowo uważane za niejadalne. Mieszkańcy Neapolu jako pierwsi zaczęli je używać jako dodatek do swoich płaskich placków. W 1889 roku powstała słynna pizza Margherita, stworzona przez neapolitańskiego piekarza Raffaele Esposito na cześć królowej Włoch, Małgorzaty Sabaudzkiej.
W XX wieku pizza zdobyła popularność na całym świecie, głównie za sprawą włoskich emigrantów. Dziś pizza jest nie tylko klasycznym włoskim daniem, ale także polem do kulinarnych eksperymentów, dostępnym w niezliczonych wariantach i smakach.