Zdjęcie ilustracyjne

i

Autor: Pixabay

Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje cukier! Może zaszkodzić!

2020-02-17 7:10

Mowa o produkcie, który teoretycznie powinien być zdrowy, bo cukrze z półki bio - konktetnie Bio Cukrze Kokosowym. Dlaczego jego spożycie może być niebezpiecznie?

Bo w cukrze był gluten...

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w oficjalnym komunikacie o dobrowolnym wycofaniu przez producenta Bio Cukru Kokosowego. Okazało się, że ten konkretny cukier może być niebezpieczny dla alergików. Wszystko przez gluten:

"W związku ze stwierdzeniem niezadeklarowanej substancji alergennej – glutenu powyżej 80 mg/kg w próbce ekologicznego cukru kokosowego importer produktu z Holandii zdecydował o wycofaniu niektórych partii z obrotu. Jedna z wycofywanych partii została dostarczona do firmy Intenson Europe sp. z o.o., która zapakowała produkt w opakowania jednostkowe o wadze 350 g i 200 g oznakowane jak wskazano poniżej. Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergenną" - informuje GIS.

Sprawa dotyczy tych konkretnych partii cukru:

Producent – Intenson Europe sp. z o.o., Całowanie 94G, 05-480 Karczew

Produkt:

– Bio cukier kokosowy 350 g, numer partii: L191113, data minimalnej trwałości: 10/03/2022

– Bio cukier kokosowy 350 g, numer partii: L191216, data minimalnej trwałości: 10/03/2022

– Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191115, data minimalnej trwałości: 10/03/2022

– Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191127, data minimalnej trwałości: 10/03/2022

– Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191216, data minimalnej trwałości: 10/03/2022

Komunikat można też znaleźć na stronie producenta.

Ostrzeżenie GIS

i

Autor: mat. prasowe