Bo w cukrze był gluten...
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w oficjalnym komunikacie o dobrowolnym wycofaniu przez producenta Bio Cukru Kokosowego. Okazało się, że ten konkretny cukier może być niebezpieczny dla alergików. Wszystko przez gluten:
"W związku ze stwierdzeniem niezadeklarowanej substancji alergennej – glutenu powyżej 80 mg/kg w próbce ekologicznego cukru kokosowego importer produktu z Holandii zdecydował o wycofaniu niektórych partii z obrotu. Jedna z wycofywanych partii została dostarczona do firmy Intenson Europe sp. z o.o., która zapakowała produkt w opakowania jednostkowe o wadze 350 g i 200 g oznakowane jak wskazano poniżej. Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergenną" - informuje GIS.
Sprawa dotyczy tych konkretnych partii cukru:
Producent – Intenson Europe sp. z o.o., Całowanie 94G, 05-480 Karczew
Produkt:
– Bio cukier kokosowy 350 g, numer partii: L191113, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
– Bio cukier kokosowy 350 g, numer partii: L191216, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
– Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191115, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
– Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191127, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
– Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191216, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
Komunikat można też znaleźć na stronie producenta.