Na terenie Podkarpacia w okresie od 25 maja do 31 maja Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła kontrole sanitarne aż 64 obiektów żywnościowo - żywieniowych. Skontrolowano miedzy innymi 12 restauracji, 1 bar, 2 stołówki, 20 zakładów małej gastronomii czy 3 wytwórnie ciast i lodów.
W trakcie przeprowadzonych kontroli stwierdzono sporo uchybień. Najważniejsze z nich to wprowadzanie do obrotu środków spożywczych po terminie przydatności do spożycia i po dacie minimalnej trwałości, nieprzestrzeganie segregacji asortymentowej środków spożywczych w urządzeniach chłodniczych czy brudne urządzenia chłodnicze.
Ale to nie jedyne uchybienia, bo pracownicy sanepidu punktowali takie rzeczy jak środki spożywcze przechowywane w nieprawidłowej temperaturze, brak prowadzonych zapisów z pomiaru temperatury w urządzeniach chłodniczych, brak udokumentowanej jakości wody wykorzystywanej w zakładzie, brak orzeczeń dla celów sanitarno -epidemiologicznych pracowników, niewłaściwe przechowywanie odzieży ochronnej pracowników czy brak odzieży ochronnej lub brudna odzież ochronna.
W zakładach, w których stwierdzono nieprawidłowości 8 osób winnych stwierdzonych zaniedbań ukarano grzywnami w drodze mandatów karnych na łączną kwotę 1 200 zł. Wydano 8 decyzji administracyjnych nakazujących usunięcie usterek technicznych.