Amerykanie już jesienią będą mogli zobaczyć, jak smakuje Rzeszów. Edyta Ślusarczyk i Robert Wachowiak siedemnaście lat temu osiedlili się w Stanach Zjednoczonych. Tam stworzyli grupę producencką, która zajmuje się kręceniem filmów dokumentalnych. Teraz wpadli na pomysł, by zrealizować 13-odcinkowy serial kulinarny o kulturze, kuchni i zwyczajach w naszym kraju.
Premierę zaplanowano na jesień. Już teraz wiadomo, że we "Flavour of Poland" znajdzie się też Rzeszów. Program będzie pokazany w 340 kanałach amerykańskiej telewizji i zobaczy go aż 300 milionów Amerykanów.
Pomysłodawcy programu opowiedzieli o jego idei w Dzień Dobry TVN. Na podstawie zdjęć na Facebooku można wywnioskować, co będzie prezentowane w stolicy regionu. Prowadząca pozuje z pomnikiem Tadeusza Nalepy na 3 Maja, przy studni w Rynku, w okolicy fontanny multimedialnej i przy Zamku Lubomirskich.
Są też ujęcia kręcone w Zamku Dubiecko.
Na stronie programu można też znaleźć zwiastun rzeszowskiego odcinka. Zapowiada się smacznie i z nutką tradycji.