Ciekawostki o grzybach

Te grzyby są jadalne, a mimo to rzadko zbierane na grzybobraniu. Dlaczego nie warto ich omijać?

2024-10-08 15:20

Kurki, borowiki, podgrzybki, koźlarze, kanie - każdy grzybiarz kojarzy te popularnie grzyby. W czasie grzybobrania najczęściej to właśnie one trafiają do koszyków polujących na owocniki. W szczycie jesiennego wysypu grzybów warto zainteresować się też nieco rzadszymi gatunkami grzybów. Oto one!

Jadalne gatunki grzybów, które są rzadko zbierane

Sezon na grzyby trwa już w najlepsze. W Polsce nastąpił jesienny wysyp grzybów, a to oznacza, że żaden grzybiarz nie wyjdzie z lasu z pustym koszykiem. Równocześnie większość ze zbierających owocniki skupi się na ich najbardziej znanych i rozpoznawalnych gatunkach - borowikach, podgrzybkach, kaniach, kurkach, koźlarzach, opieńkach i maślakach. Grzyby te dają się nie tylko łatwo odnaleźć, ale i nie nastręczają problemów przy ich identyfikacji. Warto jednak pamiętać, że w polskich lasach rosną także znacznie mniej popularne gatunki, które też są jadalne i wyjątkowo dobre w smaku. 

Co daje zbieranie mniej znanych gatunków grzybów? Przede wszystkim czyni grzybobranie bardziej ekscytującym i zróżnicowanym. Równocześnie poszerza ono grzybowe horyzonty. Pozwala zagłębić się w leśną gęstwinę z zamiarem odnalezienia nietypowych gatunków. A te mogą zaskoczyć na talerzu wspaniałym smakiem! Mało znane grzyby jadalne bardzo często przyciągają uwagę swoim wyglądem. Przez swoje wymyślne, nietypowe kształty, bywają mylone z gatunkami niejadalnymi albo trującymi.

Jesienny wysyp grzybów w polskich lasach

W polskich lasach trwa aktualnie jesienny wysyp grzybów. Interaktywna mapa grzybowa nabrała kolorów - co oznacza, że grzybiarze wracają z pełnymi koszykami i dzielą się opiniami o grzybobraniu.

"Po przejściu licznych grzybiarzy w weekend, sprawdziłem czy coś zostało. 11 szlachetnych, 5 koźlarzy i 4 maślaki. Kanie już tylko stare".

"Wysypało prawdziwkami szlachetnymi i cegalastoporymi. Dużo małych sztuk, ale sporo już zjedzonych. Wysyp suchogrzybków, ale standardowo połowa zeżarta. Nadal maślaki modrzewiowe i zwyczajne w ilościach ile kto chce. To samo kanie. Zaczynają się rydze".

"Tylko borowiki szlachetne, zebrałem około 30 litrów. Grzyby zdrowe jędrne. Występują tylko w lesie bukowym. Masowo ruszyły opieńki".

"Koźlarze babka, borowiki szlachetne, jeden ceglastopory i maślaki: las mieszany Kozaczki i borowiki na skraju lasu zebrane, tam gdzie nikt nie zaglądał. Maślaków 1,5 koszyka"

- możemy przeczytać na stronie z interaktywną mapą grzybów grzyby.pl.

Jadalne grzyby rzadko zbierane

Zobacz naszą galerię!

Quiz. To grzyby jadalne czy trujące? Sprawdź, czy uda ci się rozpoznać wszystkie z nich

Pytanie 1 z 12
Grzyby na zdjęciu to:
Mleczaj rydz
Jak zbierać grzyby?