Olszówka - grzyb trujący mylony z rydzem
Grzyb, o którym mowa, to olszówka. Jest ona niezwykle podobna do uwielbianego przez grzybiarzy rydza. Niestety, w przeciwieństwie do niego nie jest grzybem jadalnym, a trującym. Jej spożycie może wiązać się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi!
Warto dodać w tym miejscu, że olszówka - nazywa też krowiakiem podwiniętym - nie zawsze była uważana za trującą. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu uznawana była za w pełni jadalną. Dlaczego z czasem eksperci zmienili do niej podejście? Cóż, jednorazowe, sporadyczne spożycie grzyba, gdy jest on po obróbce termicznej, najczęściej nie wywołuje objawów zatrucia. Najczęściej, choć nie zawsze! Wcześniej objawów tych nie łączono ze zjedzeniem grzyba. Z czasem podejście to uległo zmianie.
Obecnie wiadomo, że olszówka zalicza się do grzybów trujących i nie można jej spożywać. Na jej szkodzące właściwości wpływu nie ma obróbka termiczna, jakiej może zostać poddana podczas przyrządzania z niej dania.
Grzyby wielkości dłoni. Takie zbiory tylko na Podkarpaciu!
Zobacz naszą galerię poniżej!
Polecany artykuł: