W ponad 50. obiektach wykryto uchybienia, które nie powinny mieć miejsca, a związane są one głównie z nieprzestrzeganiem wymagań higienicznych.
Dlatego właściciele restauracji mogą spodziewać się kolejnych kontroli.
Na terenie województwa podkarpackiego od 13.07 do 19.07 Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła 54 kontrole sanitarne obiektów żywnościowo - żywieniowych. Skontrolowano 14 restauracji, 2 bary, 2 stołówki, 10 zakładów małej gastronomii (np. food trucki), 4 wytwórnie ciast i lodów i 1 automat do produkcji lodów.
Pracownicy sanepdi sprawdzili też 21 innych obiektów żywnościowo-żywieniowych - między innymi obóz harcerski w Woli Michowej, obóz w stadninie koni w Starym Łupkowie, jak również sklepy spożywcze, kawiarnie, punkty sprzedaży lodów gałkowanych, stoiska ze sprzedażą artykułów spożywczych regionalnych.
W trakcie przeprowadzonych kontroli stwierdzono m. in. niewłaściwy stan sanitarno-techniczny ścian i sufitów w pomieszczeniach produkcyjnych zakładu, brak osłony na punkcie świetlnym w pomieszczeniu kuchni właściwej czy niewłaściwy stan sanitarno-techniczny wanny do obróbki brudnej warzyw i owoców.
W zakładach, w których stwierdzono zły stan sanitarno-porządkowy lub inne nieprawidłowości 4 osoby winne stwierdzonych zaniedbań ukarano grzywną w drodze mandatu karnego na łączną kwotę 1 100 zł oraz wydano 6 decyzji administracyjnych nakazujących usunięcie usterek technicznych.
Sanepid aktualizuje swoje ostatnie informacje i, jak podaje, że intencją ostatniego komunikatu nie było wskazywanie wymienionych z nazwy obiektów jako tych,
w których narusza wymagania sanitarne, tylko jako obiektu skontrolowanego.
W ramach kontroli nie stwierdzono w tym obiekcie żadnych uchybień, a wypoczynek organizowany jest w sposób bezpieczny i prawidłowy.