Ryż

i

Autor: pixabay.com Jeżeli popełnisz ten błąd, ryż nadaje się do wyrzucenia. Lepiej tego nie lekceważ!

Porady

Jeżeli popełnisz ten błąd, ryż nadaje się do wyrzucenia. Biegunka i wymioty gwarantowane!

2024-06-14 12:56

Ryż to bardzo popularny dodatek do jedzenia. Są nawet i tacy, którzy nie wyobrażają sobie bez niego obiadu. Jest pożywny i smaczny, ale jeżeli źle go ugotujemy, może nie nadawać się do jedzenia. O czym musimy pamiętać?

Jeżeli popełnisz ten błąd, ryż nie będzie nadawał się do jedzenia

Ziemniaki, makaron, a potem długo, długo nic? Tak niektórzy mogą oceniać najpopularniejsze dodatki do jedzenia, które wybierają Polacy. To jednak nieco mylna opinia, no bo przecież nie można zapominać o ryżu, który niewątpliwie cieszy się naszym uznaniem. Jest szybki w przygotowaniu, tani, a także, co bardzo ważne, tani. Nie wszyscy jednak wiedzą, że jeden drobny błąd przy jego przyrządzaniu może nam zaszkodzić.

Jak powinniśmy postępować po ugotowaniu ryżu? Jeśli będziemy go trzymać w temperaturze pokojowej ledwie przez godzinę, mogą powstać w nim liczne drobnoustroje, szkodliwe dla naszego zdrowia, przede wszystkim Bacillus cereus.

Niezdatny do jedzenia może okazać się także ryż, który zostawimy w lodówce na dłużej niż 24 godziny. Jeżeli zjemy skażoną żywność, grozi nam zatrucie pokarmowe, objawiające się silnym bólem brzucha, wymiotami oraz biegunką. 

Co zrobić z ryżem po ugotowaniu?

Co zatem powinniśmy zrobić z ryżem po jego ugotowaniu? Kiedy tylko ostygnie, warto włożyć go do szczelnie zamkniętego pojemnika i schować do lodówki. Ale co istotne, nie na dłużej niż 24 godziny. W przypadku, jeżeli mamy jakiekolwiek podejrzenia, że ryż może nie nadawać się do spożycia, nie warto ryzykować. Najlepiej po prostu go wyrzucić i ugotować nowy. Wprawdzie zajmie to nam trochę więcej czasu, ale unikniemy problemów żołądkowych.

Jak rozpoznać zepsuty ryż? Na pewno zaniepokoi nas jego zapach, ale także zauważymy zmienioną konsystencję i zielone lub czarne plamki na ziarnach.

ZOBACZ: NAJBARDZIEJ TRUJĄCE GRZYBY W POLSCE, KTÓRE MOŻNA POMYLIĆ Z JADALNYMI

Wnuk zabierał jedzenie i bił babcie

Zagrycha rodem z PRL. Pamiętasz?

Pytanie 1 z 10
To była sałatka, która musiała pojawić się na stole. O jakiej mowa?