Do czego służą strony tłuczka?
Tłuczek do mięs to jedno z podstawowych narzędzi, których można używać w trakcie przygotowywania potraw z mięsa. W sklepach dostępnych jest kilka ich rodzajów, jednak większość będzie miała podobną budowę. Składać się na nią będą dwie strony - z kratką, paskami bądź płaska. Do czego służą? Tak - mają różne zastosowania!
Jeśli kotlety schabowe to jedno z waszych ulubionych dań, powinniście wiedzieć, jak przygotować je najlepiej. A tu potrzebna jest właśnie odpowiednia strona tłuczka. W przypadku ubijania twardego wieprzowego mięsa zastosować należy tę z kratką. Została ona zaprojektowana do zmiękczania.
Z kolei pasiasta lub gładka strona tłuczka ma za zadanie rozbijać włókna i tłuszcz w mięsie - elementy, które podczas obróbki cieplnej mogą twardnieć. Sprawdzi się ona w przypadku mięs takich jak wołowina czy karkówka.
Gładka strona tłuczka jest najdelikatniejsza i właśnie do takiego typu mięs powinna być stosowana. Ogranicza ona do minimum ryzyko jego poszarpania - czego nie daje kratka ani paski.
Osoby noszące te imiona mają trudne charaktery
Zobacz naszą galerię poniżej!