Do czego służą strony tłuczka do mięs?

i

Autor: pexels / Wikipedia Clément Bucco-Lechat - tłuczek do mięsa

Wydarzenia

Do czego używać drugiej strony tłuczka? Być może całe życie korzystaliście z niego źle

2024-03-04 8:24

Człowiek uczy się całe życie, także o przedmiotach codziennego użytku. Jednym z nich jest tłuczek do mięsa. Większość z nich ma dwie różniące się powierzchnie. Do czego służą? Tak - mają różne zastosowania! Może okazać się, że używaliście tego podstawowego kuchennego narzędzia źle.

Do czego służą strony tłuczka?

Tłuczek do mięs to jedno z podstawowych narzędzi, których można używać w trakcie przygotowywania potraw z mięsa. W sklepach dostępnych jest kilka ich rodzajów, jednak większość będzie miała podobną budowę. Składać się na nią będą dwie strony - z kratką, paskami bądź płaska. Do czego służą? Tak - mają różne zastosowania!

Jeśli kotlety schabowe to jedno z waszych ulubionych dań, powinniście wiedzieć, jak przygotować je najlepiej. A tu potrzebna jest właśnie odpowiednia strona tłuczka. W przypadku ubijania twardego wieprzowego mięsa zastosować należy tę z kratką. Została ona zaprojektowana do zmiękczania.

Z kolei pasiasta lub gładka strona tłuczka ma za zadanie rozbijać włókna i tłuszcz w mięsie - elementy, które podczas obróbki cieplnej mogą twardnieć. Sprawdzi się ona w przypadku mięs takich jak wołowina czy karkówka.

Gładka strona tłuczka jest najdelikatniejsza i właśnie do takiego typu mięs powinna być stosowana. Ogranicza ona do minimum ryzyko jego poszarpania - czego nie daje kratka ani paski.

Osoby noszące te imiona mają trudne charaktery

Zobacz naszą galerię poniżej!

Kuchnia ukraińska - co chętnie się jada w Ukrainie?