Czym jest biały nalot na miodzie?
Chyba każda osoba, uwielbiająca mód, spotkała się z jasnym, grudkowatym osadem, który po czasie tworzy się na jego powierzchni. Czym jest? Czy jego pojawienie się oznacza, że produkt zwyczajnie się zepsuł? Odpowiedź na ostanie pytanie brzmi "nie"!
Nalot na powierzchni miodu tworzy się w wyniku całkowicie naturalnego procesu. Jest on związany z krystalizacją glukozy, która występuje w produkcie. Zmiana konsystencji słodkiego smakołyku nie wpływa ani na jego smak, ani właściwości.
Podobnie sytuacja wygląda w przypadku piany albo pęcherzyków powietrza pojawiających się na powierzchni miodu. Naturalnie uwalniają się one podczas krystalizacji produktu. Są to tak zwane wykwity i w zasadzie przez specjalistów uznawane są za pozytywne zjawisko. Ich pojawienie się oznacza, że miód jest aktywny biologicznie i nie został poddany obróbce.
Już ponad pół miliona pszczół w miejskiej pasiece na Zwięczycy! Za nami pierwsze miodobrania
Polecany artykuł: