Czekolada

i

Autor: pixabay.com Czy można jeść czekoladę z białym nalotem?

Porady

Czekolada z białym nalotem. Czy można ją bezpiecznie jeść?

2023-10-22 9:21

Tę sytuację zna chyba każdy z nas. Naszła nas nagła ochota na coś słodkiego i w pośpiechu przeszukujemy domowe szafki. W końcu znaleźliśmy czekoladę, ale okazuje się, że jest na niej biały nalot. Pojawiają się wątpliwości, czy aby na pewno możemy ją zjeść. No właśnie, czy zjedzenie takiej czekolady jest bezpieczne?

Spis treści

  1. Czekolada z białym nalotem. Czy można ją jeść?
  2. W jakich warunkach przechowywać czekoladę?

Czekolada z białym nalotem. Czy można ją jeść?

Większość z nas, przynajmniej raz na jakiś czas, odczuwa potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Najczęściej nasz wybór pada na czekoladę. Jedni uznają tylko mleczną odmianę, inni wolą czekolady owocowe, a jeszcze inni zajadają się gorzką. Niestety, zazwyczaj zdarza się tak, że gdy mamy największą ochotę, nagle okazuje się, że w naszym domu nie ma nic słodkiego. Przeszukując wszystkie szafki nagle trafiamy na upragnioną czekoladę, otwieramy ją, ale okazuje się, że jest na niej biały nalot. Co zrobić w takiej sytuacji? Czy możemy zjeść taką czekoladę?

W jakich warunkach przechowywać czekoladę?

Okazuje się, że biały nalot na czekoladzie możemy podzielić na dwa rodzaje: cukrowy i tłuszczowy. Cukrowy nalot ma raczej bardziej chropowatą strukturę, co wynika z rozpuszczania się cukru przez zmianę wilgotności lub schładzania czekolady. Z kolei nalot tłuszczowy powstaje na skutek przechowywania tabliczki w nieodpowiedniej temperaturze. Jest on następstwem zastygającego tłuszczu. Jeżeli zatem myśleliście, że taka czekolada nie nadaje się już do spożycia, byliście w błędzie. Biały nalot w żadnym wypadku nie jest objawem zepsucia produktu, a jedynie naturalnym efektem czynników zewnętrznych.

Czekoladę najlepiej przechowywać w zacienionym miejscu o pokojowej temperaturze. Ważne jest także nienarażanie jej na wilgotne warunki. Dobrym miejscem będzie zatem szafka w kuchni, która znajduje się daleko od źródła ciepła. Niektórzy czekoladę trzymają w lodówce, ale nie jest to najlepsze rozwiązanie. Aby jak najdłużej zachować dobry smak, powinniśmy przechowywać ją zapakowaną.

ZOBACZ: KOCYKI, SESJE W LIŚCIACH, CZYLI JESIENIARY WRACAJĄ! ZOBACZ NAJLEPSZE MEMY

Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę