Trzeci etap odmrażania gospodarki od 18 maja: Fryzjerzy, szkoły, gastronomia

i

Autor: Kancelaria Premiera, screen Facebook

Trzeci etap odmrażania gospodarki od 18 maja: Fryzjerzy, szkoły, gastronomia [SZCZEGÓŁY]

2020-05-13 13:00

13 maja podczas oficjalnej konferencji premier Mateusz Morawiecki przedstawił szczegóły odmrażania polskiej gospodarki w czasach epidemii. Już wiadomo, co się zmieni. Szczegóły znajdziesz na ESKA Rzeszów.

Co się zmieni w 3. etapie odmrażania gospodarki?

Już wiadomo, jak rząd planuje odmrażać polską gospodarkę w trzecim etapie. Szczegóły podczas konferencji 13 maja przedstawił Mateusz Morawiecki, który podał trzy kluczowe daty.

Odmrażanie polskiej gospodarki: 18 maja, 25 maja, 1 czerwca


Od 18 maja:

  • będa mogły funckjonować zakłady fryzjerskie i kosmetyczne (wizyty będą umawiane na konkretne godziny)
  • nastąpi częściowe otwarcie lokali gastronomicznych
  • będą zmienione reguły w transporcie zbiorowym (30 procent miejsc stojących i siedzących)
  • będzie można prowadzić zajęcia praktyczne w szkołach policealnych
  • zwiekszą się limity osób na stadionach i orlikach
  • będzie można korzystać z sal sportowych (z organiczeniem osób)
  • można organizować próby i zajęcia na uczelniach artystycznych


Od 25 maja:

  • będzie organizowana opieka nad dziećmi w klasach od 1-3, ale nie będzie to nauka jak na zwyczajnych lekcjach (tylko opieka)
  • będą możliwe konsultacje maturzystów i ósmoklasistów z nauczycielami

Od 1 czerwca:

  •  wszyscy uczniowie ze szkół będą mogli konsultować się z nauczycielami, na przykład celem poprawy oceny

Otwarcie salonów fryzjerskich: Zasady bezpieczeństwa

W salonach fryzjerskich będą obowiązywały następujące zasady:

  • obowiązek noszenia przez klientów i obsługę maseczek, gogli lub przyłbic (u fryzjera, a w salonie kosmetycznym – jeśli zabieg na to pozwala);
  • używanie ręczników jednorazowych, gdy jest to możliwe;
  • przyjmowanie klientów po wcześniejszym umówieniu się na wizytę telefonicznie lub online. Uwaga! Klient nie może oczekiwać na usługę w poczekalni.

Otwarcie lokali gastronomicznych: Zasady bezpieczeństwa

  • limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);
  • dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
  • zachowanie 2 m odległości między stolikami. Ważne! Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
  • zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
  • noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego. Ważne! Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.
Posłuchaj o właściwościach łopianu. Jak go stosować w ziołolecznictwie i kosmetyce? To materiał z cyklu DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami.
COŚ DOBREGO #21

QUIZ. O które państwo w Europie chodzi? O komplecie punktów możesz tylko pomarzyć

Pytanie 1 z 10
Jako jedyne państwo w Europie jest podwójnie śródlądowe (nie posiada dostępu do morza i graniczy wyłącznie z państwami śródlądowymi):