To właśnie na Podkarpaciu można skosztować potraw, które pamiętają czasy dawnych Kresów i spotkań przy piecu. Tradycyjne smaki Podkarpacia takie jak proziaki – placki pieczone na sodzie, fuczki – placki z kapusty kiszonej, smażone na patelni, hreczanyki – kotleciki z kaszy gryczanej i mięsa, popularne w kuchni łemkowskiej, czy rozgrzewający po jesiennym spacerze żur podkarpacki – gęsta, sycąca zupa zakwaszana mąką żytnią, często serwowana z kiełbasą. Gdzie pojechać, by spróbować lokalnych specjałów?

i
Jasło i okolice – podkarpackie winnice
Położone na malowniczej Jesielszczyźnie winnice zapraszają na degustacje win w towarzystwie lokalnych serów, a jesienią wielu gospodarzy otwiera swoje bramy dla gości, by wspólnie uczestniczyć w winobraniu. To wyjątkowa okazja, by poczuć smak regionu u źródła – wśród dojrzewających kiści winogron, złotych liści i rozmów przy kieliszku wina. Idealny początek podróży po jesiennych smakach Podkarpacia.

i
Krosno – miasto szkła i smaków
Rynek krośnieński obfituje w restauracje serwujące proziaki, hreczanyki i żur. Centrum Dziedzictwa Szkła to miejsce, gdzie oprócz sztuki szkła, znajdziecie także urocze sklepiki z lokalnymi przetworami. Wypad do pobliskiego Iwonicza-Zdroju to natomiast doskonała okazja do degustacji wód mineralnych i domowych ciast w zdrojowych kawiarenkach.

i
Bieszczady – kuchnia gór i lasu
W bieszczadzkich karczmach w Wetlinie, Cisnej czy Ustrzykach Dolnych smakują najlepiej potrawy, które pachną lasem i domowym ciepłem – chrupiące fuczki, złociste placki ziemniaczane czy aromatyczne gulasze z dziczyzny. W agroturystykach czekają jeszcze gorące wypieki prosto z pieca, a wieczór przy ognisku z lokalnymi specjałami staje się kulinarną podróżą w serce górskiej tradycji.

i
Przemyśl i okolice – smaki kresowe
Na rynku kuszą restauracje z pierogami i daniami inspirowanymi kuchnią łemkowską i ukraińską, a w pobliskich kawiarniach czekają aromatyczne serniki i makowce jak u babci. Jesienią miasto ożywa kolorowymi jarmarkami i kiermaszami, gdzie można skosztować swojskich serów, wędlin i odkryć unikatowe rękodzieło – wszystko w atmosferze ciepła i tradycji, które najlepiej smakują w jesiennym wydaniu.
Podkarpackie jesienią kusi smakami: proziaki, fuczki, hreczanyki, żur. Winnice Jasła zapraszają na winobranie, Krosno na lokalne dania i szkło, Bieszczady na gulasze i wypieki, a Przemyśl na smaki kresowe i jarmarki. Region łączy naturę, tradycję i kulinarną podróż pełną aromatów.

i