Gigantyczna kremówka w Rzeszowie rozdana!
Ciasto co roku jest większe. Ma tyle metrów, ile lat miałby Jan Paweł II gdyby żył. W tym roku przypada 103. rocznica jego urodzin. Kremówka została upieczona z dwóch ton składników. Produkcja rozpoczęła się w środę od przygotowania ciasta francuskiego, które wymaga chłodzenia, wielokrotnego składania i wałkowania. W waniliowym kremie są rodzynki i rum. „Ostatnia noc była praktycznie bez spania” – przyznał Kazimierz Rak, współtwórca gigantycznego ciasta.
Jest tak duża, że powstawała w dwóch cukierniach
Ze względu na rozmiary kremówki, powstawała w dwóch cukierniach. Pieniądze na składniki do ciasta przekazali rzeszowscy rzemieślnicy, urząd miasta i samorząd województwa. Dorzuciło się także warszawskie Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy Rzeczypospolitej Polskiej, jego przedstawiciele przyjadą w niedzielę do Rzeszowa. Degustacja papieskiej kremówki rozpoczęła się w niedzielę o godz. 14.30. Na głównym deptaku miasta, przy kościele pw. Świętego Krzyża, rozstawiono stoły, a na nich pokrojone na kawałki ciasto z kremem.