Sromotnik smrodliwy – jadalny grzyb omijany przez grzybiarzy
Sromotnik smrodliwy, bo o tym grzybie mowa, robi słabe pierwsze wrażenie. Nic w tym dziwnego, ponieważ jego wygląd, a nawet nazwa od razu nasuwają myśl, że jest to zagrożenie. Co więcej, spotkanie go nie należy do najprzyjemniejszych przeżyć. Ten grzyb cuchnie padliną. Właśnie to sprawiło, że sromotnik smrodliwy, którego młode owocniki nazywane są także czarcim jajem był tępiony. Do tego stopnia, że jako jeden z pierwszym grzybów trafił na listę gatunków zagrożonych. Dopiero około 2004 roku zauważono, że czarcie jaja zaczęły częściej pokazywać się na terenie Polski, zniesiono zakazy wobec odmiany sromotnika. Dzięki temu aktualnie można cieszyć się z jego walorów smakowych, których mimo wyglądu i zapachu – ma wiele!
Czarcie jajo. Smakowity dar jesiennego lasu
Młode owocniki sromotnika smrodliwego, czyli czarcie jaja są bez wątpienia przysmakiem. Co więcej, można go jeść nawet na surowo, jednak wcześniej trzeba odpowiednio go przygotować, a dokładnie – zdjąć skórkę i wyciągnąć galaretowaną masę z wnętrza.
O wiele lepiej smakuje jednak po obróbce termicznej lub zamarynowaniu. Za granicą często wykorzystuje się go jako dodatek do mięsa, a także jako składnik sosów do makaronów. To rarytas wśród grzybów ponieważ po przygotowaniu nie staje się miękki. Czarcie jaja nabierają chrupkości.
ZOBACZ: Grzybobranie na Podkarpaciu. Zobaczcie te okazy!
Jak poznać czarcie jaja?
Czarcie jaja, czyli młodsza odmiana sromotnika smrodliwego przybiera kulisty kształt i pokryty jest skórką w kolorze zbliżonym do białego. Młode, jadalne osobniki częściowo mogą być ukryte w ziemi, ponieważ ich grzybnia powinna stykać się z podłożem. Dorosłe okazy mają już trzon.
Aby upewnić się, że zebrany grzyb jest czarcim jajem warto go przekroić. W jego środku powinna znajdować się galaretowana substancja, która mieści się pomiędzy warstwami grzyba.
Polecany artykuł: