Tradycyjne potrawy wigilijne na Podkarpaciu
Nie tylko karpiem wigilia stoi - chciałoby się powiedzieć sprawdzając przegląd tradycyjnych potraw wigilijnych na Podkarpaciu. Okazuje się bowiem, że w naszym regionie 24 grudnia jada się nie tylko to, co w Warszawie czy Poznaniu. Poniżej zebraliśmy kilka potraw, które nie wszyscy znają, a są spożywane w wielu podkarpackich domach w czasie wigilijnej kolacji i na pewno warte spróbowania:
- kasza ze śliwkami: to gotowana kasza z suszonymi śliwkami doprawiana do smaku cukrem,
- postnica: także kasza, ale pęcak; podawana z podgotowanymi suszonymi jabłkami, śliwkami i gruszkami,
- kutia: gotowana pszenica podawana z makiem, orzechami, rodzynkami i miodem,
- gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną: liście kapusty nadziewane ziemniakami, kaszą i suszonymi grzybami,
- pierogi nadziewane suszonymi owocami,
- fasola z suszonymi owocami,
- pierogi z kapustą i serem: pierogi nadziewane kapustą słodką zmieszaną z białym serem i cebulą.
Jedzenie jedną łyżką?
Co ciekawe, w wielu domach na Podkarpaciu nadal wierzy się, że potrawy wigilijne trzeba jeść jedną łyżką i nie wypuszczać jej z rąk. Wypuszczenie łyżki jest złą wróżbą na przyszły rok.
Zobacz też tradycje świąteczne na Podkarpaciu w galerii poniżej:
Przygotowaliśmy też szybki quiz z tradycyjnych potraw na Podkarpaciu. Wiesz czym są stolniki albo fuczki? Sprawdź się: