Spis treści
GIS ostrzega grzybiarzy
Wokół metod rozpoznawania grzybów trujących narosło wiele mitów. Niektóre z nich są wyjątkowo niebezpieczne - mogą doprowadzić do tragicznej w skutkach pomyłki na grzybobraniu!
"Każdego roku przypominamy - zbieraj tylko grzyby znane, co do których nie masz żadnych wątpliwości"
- przypomina w komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny.
Trudno się nie zgodzić z tą praktyczną porada dla grzybiarzy, szczególnie tych mniej doświadczonych. GIS wyjaśnił w komunikacie także, że główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych gatunków. Zaznaczył, że pierwsze objawy zatrucia mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia mogą wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od spożycia.
Inspektorat wskazał, że przy zatruciu grzybami objawy mogą być podobne do tych przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego. Najczęstszymi są: nudności, wymioty, ból brzucha i głowy, podwyższona temperatura ciała.
Zaznaczono, że najczęstsze i najbardziej niebezpieczne zatrucia spowodowane są po zjedzeniu muchomora sromotnikowego, który mylony jest z takimi grzybami jadalnymi jak: czubajka kania, gąska zielona.
Inspektorat podkreślił, że jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Powinni się do niego zgłosić wszyscy, którzy jedli ten sam posiłek, nawet jeśli nie mają objawów zatrucia.
"Można sprowokować wymioty. Nie należy pić mleka i alkoholu - płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu"
- podkreślono.
Popularne mity o grzybach trujących
Za obalanie szkodliwych mitów związanych z grzybobraniem zabrały się także Lasy Państwowe. Już jakiś czas temu wypuściły grafikę, która każdej jesieni powraca jako słuszna przestroga dla początkujących, mniej doświadczonych grzybiarzy. Jakie mity obala?
Przede wszystkim nie jest prawdą stwierdzenie, że wszystkie grzyby trujące, gdy są surowe, są piekące i mają gorzki smak. Przykładem może być muchomor zielonawy (sromotnikowy). Ten najbardziej trujący polski grzyb ma łagodny smak!
Prawdą nie jest także to, że zwierzęta nie żerują na trujących grzybach. Nawet nadgryziony okaz może być mocno trujący. Przykładem mogą tu być ślimaki z chęcią wcinające muchomory czerwone.
Teraz rozprawmy się z mitem o blaszkach i rurkach. Nie wszystkie grzyby jadalne mają pod kapeluszami rurki. Tak samo, jak i nie wszystkie trujące mają w tym miejscu blaszki. Przykładem może być tu pieprznik jadalny, czyli kurka, która pod kapeluszem ma charakterystyczne fałdy. Równocześnie niejadalny goryczak żółciowy posiada rurki.
Mitem jest również obgotowywanie grzybów trujących. Nawet kilkukrotne ich gotowanie nie sprawi, że będą bezpieczne do spożycia.
Nie jest także prawdą, że na zatrucie najlepsze jest popijanie mleka albo alkoholu. Oba przyśpieszają wchłanianie toksyn z grzybów!
Jakie grzyby zbierać we wrześniu?
Zobacz naszą galerię!