Rusza sezon grzybowy 2025
Jak się okazuje, w Polsce sezon grzybowy trwa od wiosny do jesieni. Już w maju lasy wypełniają się amatorami grzybobrania. Najprostszy podział grzybów to ten na jadalne i niejadalne. Rozpoznawanie ich to nie tylko pasja, ale i odpowiedzialność, bo niektóre gatunki mogą być groźne dla zdrowia, a nawet życia.
Do najpopularniejszych grzybów jadalnych należą borowik szlachetny, koźlarz, maślak, podgrzybek czy kurka. Są cenione za smak i wartości odżywcze, a przy tym łatwo dostępne w polskich lasach. Jednak nawet doświadczonym grzybiarzom może się zdarzyć pomyłka! Niektóre trujące grzyby łudząco przypominają te jadalne.
ZOBACZ: Zakaz zbierania grzybów w części Podkarpacia. Obowiązuje jeszcze kilka dni!
Quiz o grzybach. Jadalny czy trujący?
Dlatego podczas zbierania grzybów warto kierować się zasadą: zbieraj tylko te, które dobrze znasz. Jeśli masz wątpliwości – lepiej zostawić grzyb w lesie. Jeżeli bardzo zależy ci na zbiorach, pamiętaj, że grzyby możesz zanieść do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej (sanepid) i poprosić o sprawdzenie.
Pomocne będą też atlasy grzybów, aplikacje mobilne oraz porady doświadczonych grzybiarzy. Grzybobranie może być wspaniałą przygodą, pod warunkiem że towarzyszy mu rozwaga, więc zanim udasz się do lasu na grzybobranie – rozwiąż nasz quiz. Odpowiedz na proste pytanie – jadalny czy niejadalny i przekonaj się, czy twoja wiedza jest wystarczająca.