GIS: W czasach koronawirusa NIE jedz posiłków na ulicy , nawet lodów czy gofrów. Dlaczego?

2020-04-29 8:25

Już na początku epidemii koronawirusa w Polsce GIS informował, że żywność nie jest źródłem zakażenia. W najnowszym komunikacie jednak doprecyzowuje, że nie powinno się spożywać żadnych posiłków na ulicy, a jedzenie zamawiane na wynos jeść w domach. Dlaczego? Szczegóły znajdziesz na ESKA Rzeszów.

GIS: W czasach koronawirusa NIE jedz posiłków na ulicy , nawet lodów czy gofrów. Dlaczego?

i

Autor: Pixabay.com

Czy koronawirusem można zarazić się przez jedzenie?

"Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował w dniu 9.03.2020 stanowisko, iż zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2" - informuje Główny Inspektorat Sanitarny.

Dotykanie żywności w sklepie jest jednak niehigieniczne:

"Należy pamiętać o higienie rąk oraz higienie kichania i kasłania, w szczególności przy pakowaniu żywności luzem, nieopakowanej tj. pieczywo, produkty cukiernicze, orzechy" - dodaje GIS.

Inspektorat zaleca też szczególnie dbać o mycie i przechowywanie żywości w domach. Należy myć ręce, narzędzia, blaty w kuchni, czy deski do krojena. Co ważne, koronawirus ginie w czasie obróbki termicznej.

Nie wolno jeść na ulicy

Co ważne, GIS nie zaleca spożywania żadnych posiłków na ulicy. Dotyczy to choćby lodów, gofrów, czy hot dogów. Dlaczego? Idzie o obowiązek zakrywania ust w miejscach publicznych:

"Nakaz zasłaniania ust i nosa obowiązuje wszystkich, którzy znajdują się na ulicach, w urzędach, sklepach czy miejscach świadczenia usług oraz zakładach pracy. Nie zawiera on odstępstw dotyczących spożywania posiłków, lodów, gofrów, hot dogów etc. w miejscach objętych nakazem noszenia maseczek. Aktualnie przepisy nie zabraniają prowadzenia działalności gastronomicznej „na wynos”, ale mając na uwadze, że koronawirus SARS-CoV-2 przenosi się drogą kropelkową, jedzenie posiłków kupionych na wynos powinno następować w domu" - czytamy w komunikacie z 28 kwietnia.

Jak bezpiecznie zamawiać jedzenie na wynos?

Oczywiście zamawianie posiłków na wynos nie jest zabronione. Trzeba jednak pamiętać o zasadach bezpieczeństwa. GIS nie zaleca przechowywania dań gotowych. Najlepiej zjeść je od razu. Jeśli już się na to decdujemy, posiłek trzeba zamknąć w pojemniku i włożyć do lodówki, przed spożyciem odgrzać - zupy do temperatury minimum 70 stopni Celsjusza, inne dania do wyższej.

Przy posiłkach na wynos GIS zaleca dostawę bezkontaktową.

Posłuchaj, jak sobie radzić z odparzeniami i pieluszkowym zapaleniem skóry u niemowląt. To materiał z cyklu DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami
Sonda
Czy godziny seniorskie powinny zostać zniesione?
COŚ DOBREGO #14