Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Ranking najlepszych pierogów na świecie! Które miejsce zajęły polskie?

Ranking najlepszych pierogów na świecie! Które miejsce zajęły polskie?

Źródło: pexels//unsplash/wikipedia
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Koldūnai

Koldūnai

2. miejsce zajęły koldūnai. Specjaliści z Taste Atlas przypisali je naszym sąsiadom z Litwy - choć kołduny znaleźć można także w kuchni polskiej i na Białorusi (jako kalduny). Pierożki te są nieco mniejsze od tradycyjnych polskich, mają też inny kształt - są bardziej krągłe. Tradycyjnie nadziewa się je farszem z mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego albo grzybami. Podaje sie je z omastą z masła i skwarków, alternatywnie z majonezem. 

Źródło: pexels//unsplash/wikipedia
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kopytka

Kopytka

Przez smakoszy z Taste Atlas zostały docenione także polskie tradycyjne kopytka. Co prawda znalazły się dopiero na 47. miejscu zestawienie, ale nadal jest to pierwsza 50. najlepszych pierogów na świecie.

Źródło: pexels//unsplash/wikipedia
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Gnocchi

Gnocchi

W zestawieniu Taste Atlas nie mogło zabraknąć też przedstawicieli kuchni włoskiej. Włoski kluseczki gnocchi zajęły 28. miejsce rankingu. Warto dodać, że istnieje ich wiele regionalnych wersji, a także dodatków. Mogą nimi być m.in. najróżniejsze sosy, np. pomodoro, funghi, pesto.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Manti

Manti

Podium zestawieni Taste Altas otworzyły manti. Portal umieścił je na 3. miejscu listy. Pierożki te pochodzą z Turcji. Są nadziewane z mocno przyprawionym mięsem i cebulką. Tradycyjnie podawane są z jogurtem i czosnkiem.

Źródło: pexels//unsplash/wikipedia
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pelmeni

Pelmeni

Na liście najlepszych pierogów świata znalazły się też pelmeni. Zajęły 29. miejsce zestawienia. To tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Podstawą ich farszu są różne rodzaje mięsa, także baranina. Co ciekawe pelmieni - a w tym wypadku pilmieni - pojawiają się także w kuchni polskiej, szczególnie na terenach dawnego zaboru rosyjskiego.

Źródło: pexels//unsplash/wikipedia
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Warenyky

Warenyky

12. miejsce w zestawieniu zajęły Warenyky. Są to tradycyjne gotowane ukraińskie pierogi. Mają charakterystyczny kształt półksiężyców. Ich nadzienie może być zarówno słodkie, jak i wytrawne lub pikantne. 

Źródło: pexels//unsplash/wikipedia
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Polskie pierogi

Polskie pierogi

Polskie tradycyjne pierogi Taste Atlas umieścił się na miejscu 4., zaraz za podium. Mogą być nadziewane kapustą i grzybami, mięsem czy ziemniakami z serem. Tajemnicą nie jest - choć twórcy zestawienia mogli o tym nie wiedzieć (wybaczamy) - że każda babcia ma swój własny sposób na farsz. Panuje tu pełna dowolność. Polskie pierogi mogą być zarówno słodkie, wytrawne i ostre. 

Źródło: pexels//unsplash/wikipedia
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Khinkali

Khinkali

Specjaliści z Taste Atlas w rankingu uwzględnili także khinkali, czyli gruzińskie pierogi w formie duży kołdunów wypełnionych farszem i bulionem. Zajęły one wysokie, 14. miejsce na 100 możliwych. Warto dodać, że wyróżnia je nie tylko skręcony kształt sakiewki, ale i sposób jedzenie. By prawidłowo je spożyć, trzeba porzucić myśl o użyciu sztućców. Chinkali należy umiejętnie nadgryźć, wypić ze środka bulion i następnie zjeść resztę pierożka. Tradycyjne danie kuchni kaukaskiej, popularne zwłaszcza w Gruzji. Farsz chinkali najczęściej bazuje na mięsie, choć mogą go zastąpić dodatki warzywne.

Źródło: pexels//unsplash/wikipedia
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Guotie

Guotie

1. miejsce przypadło guotie. Lider na podium zostały smażone pierożki, pochodzące północnych rejonów Chin. Najczęściej nadziewane są farszem z wieprzowiną, kapustą pekińską, imbirem i szalotkami,  doprawianym winem ryżowym i olejem sezamowym. Ich ciasto jest chrupiące i wyjątkowo delikatne, a to za sprawa metody przygotowania.

Źródło: pexels//unsplash/wikipedia
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Gyoza

Gyoza

9. miejsce w rankingu zajęły japońskie pierożki gyoza. Co ciekawe pochodzą one tradycyjnie z Chin. Najczęściej nadziewane są mięsem z dodatkiem kapusty pekińskiej i imbiru, a podawane z sosem sojowym i posypywane szczypiorkiem.

Źródło: pexels//unsplash/wikipedia
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kluski śląskie

Kluski śląskie

Kluski śląskie - polski przysmak rodem ze śląskich regionów - także zasłużył sobie na uwagę portalu. Taste Altas umieścił je na 32. miejscu zestawienia.   

Źródło: pexels//unsplash/wikipedia
Rozwiń
Powrót
Ranking najlepszych pierogów na świecie! Które miejsce zajęły polskie?
Ranking najlepszych pierogów na świecie! Które miejsce zajęły polskie?
Ranking najlepszych pierogów na świecie! Które miejsce zajęły polskie?
Ranking najlepszych pierogów na świecie! Które miejsce zajęły polskie?
Ranking najlepszych pierogów na świecie! Które miejsce zajęły polskie?
Ranking najlepszych pierogów na świecie! Które miejsce zajęły polskie?
Ranking najlepszych pierogów na świecie! Które miejsce zajęły polskie?
Ranking najlepszych pierogów na świecie! Które miejsce zajęły polskie?
Ranking najlepszych pierogów na świecie! Które miejsce zajęły polskie?
Ranking najlepszych pierogów na świecie! Które miejsce zajęły polskie?
Ranking najlepszych pierogów na świecie! Które miejsce zajęły polskie?
Ranking najlepszych pierogów na świecie! Które miejsce zajęły polskie?
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email